2017. 05. 16-án a SINOSZ felkérésére Nagy Krisztina, az Alkohol és Drogsegély Ambulancia munkatársa előadást tartott a számítógép-függőségről a SINOSZ Veszprém Megyei Szervezetében.

Előadása elején elmondta, hogy hol található az Alkohol és Drogsegély Ambulancia Veszprémben, mik a feladatai ennek az intézménynek, kik a kliensei, milyen problémákkal szoktak hozzájuk menni. Az Ambulanciának vannak  társintézményei, mint például a Szenvedélybetegek Nappali Ellátó Intézménye, Szenvedélybetegek Rehabilitációs Intézménye és a Szenvedélybetegek Közösségi Alapellátása, Pápa, Devecser, Sümeg, Ajka és kistérségeik területén.

A szenvedélybetegségeken belül van két nagy csoport a drogok és a viselkedési függőségek. A drogokon belül vannak a legális szerek – az alkohol és a cigaretta – és a kábítószerek, amik illegálisak. A viselkedési függőségekhez tartoznak például a táplálkozási függőségek.

Előadónk elmondta, hogy a viselkedési függőségek a szenvedélybetegségek külön csoportját alkotják, és ezen esetekben az érintettek nem valamilyen kémiai anyagtól (drog, alkohol stb.) függenek, hanem egy viselkedési mintázattól. Függőségről vagy problémáról akkor beszélhetünk, amikor a viselkedés uralni kezdi az egyén életét, és károsítja a saját vagy környezete testi-lelki egységét, állapotát. A viselkedési függőség előfordulását is megtudtuk. Olyan viselkedéssel kapcsolatosan alakul ki a függőség, ami az emberi élet alapvető velejárója, szükséglete – evés, szexualitás, munka, játék -, és ha ezek a tevékenységek eluralják az életünket, már addikcióról beszélhetünk.

Ide sorolják: kóros játékszenvedély, munkamánia, internet- és számítógép-függőség, testedzés-függőség, kleptománia, pirománia, kényszeres vásárlás, kényszeres hajtépegetés és körömrágás, patológiás bőrfelsértés, társfüggőség. Szexuális függőségek: pornográf tartalmaktól függés, különböző kényszerbetegségek, evészavarok, egészségesétel-függőség.

A viselkedési függőség okairól: a meghívott vendégünk szerint azok is veszélyeztetettek, akik gyermekkorukban kevesebb figyelmet, törődést kaptak a családtól, így alapvető biztonságérzetük szenvedett csorbát. A túlféltett, túlvédett gyermekek is sérülhetnek, hiszen nem tanulnak meg saját képességeikben bízni. A széteső családokban növekvő fiatalok is nagyobb eséllyel lesznek később viselkedésfüggők. Akiknek  sérelmekkel, kudarcokkal teli volt a gyermekkora. Egyes vélemények szerint a családból öröklött minták is beépülnek a személyiségbe, melyek kamaszkor után jöhetnek elő.

Az internetfüggőség fontos téma a mindennapokban. A viselkedési addikciók közé tartozik. Hasonlóan komoly probléma, mint az alkohol- vagy a drogfüggőség. Ha megfosztjuk ezeket az embereket a használattól, elvonási tünetek alakulhatnak ki náluk. Főként fiataloknál alakul ki, elsősorban akik nem tudnak vagy nem akarnak barátkozni, bezárkóznak.

Az internetfüggőség előfordulása nehezen meghatározható statisztikai adat, mivel nem mindig kerülnek kapcsolatba szakértő orvosokkal, pszichológussal. Gyakori, hogy nem az érintett személy, hanem a rokonok vagy a hatóságok hívják fel az orvosok figyelmét egy-egy esetre. Fiatalokat érintő betegség.

Több tényező is hozzásegít a kialakulásához: magányos emberek, akik depresszióra hajlamosak. Stresszes életmód, genetika, ha családban már előfordult valamilyen függőség, könnyebben kialakul. Családon belüli viselkedési, szocializációs problémák.

Az internetfüggőség  tünetei, jellemzői:

 • Az illető nem eszik, nem iszik
 • Munkahely elvesztése, tanulmányi eredmény lerontása
 • Koncentráció-hiány, fáradékonyság, ami miatt gyakran fogyasztanak kávét és/vagy energiaitalt
 • Megszűnik a gépen kívüli világ
 • Mozgásszegény életmód, testsúlynövekedés vagy súlyveszteség
 • Családi és egyéb kapcsolatok felbomlása
 • Szókincs beszűkülése
 • Érzelmi élet beszűkülése, felbomlása
 • Az ébrenlét megtartása érdekében fogyasztott energiaital által kialakult magas vérnyomás, heves szívverés
 • Felborul a szervezet folyadékháztartásának egyensúlya
 • Száraz, vérágas szem

Okai: Depresszió, családi problémák, alacsony önbizalom, társadalmi hatás: gyors információszerzés, egyfajta menekülés a valós életből.

Gyógyulási esélyek, lehetőségek: Gyógyszeres kezelés nincs az internetfüggősségre. Kognitív viselkedésterápia segíthet, életmódváltozás, szakember szükséges a leszokáshoz /pszichológus, addiktológus/.

Hogyan óvhatjuk meg a gyermekeinket attól, hogy internetfüggő legyen?

Határozott szabályok. A megadott internetezési időt mindig tartsuk és tartassuk be. Ha az napi egy óra, akkor legyen egy óra. Programok, lehetőségek biztosítása a számítógéptől, az internettől függetlenül is (sport, kirándulás, barátokkal való program (személyesen, nem online). A tanulmányi eredmények szinten tartása, mint az internet egyik feltétele. A szociális tevékenységek fenntartása, edzések, internettől független szabadidős tevékenységek, különórák, mint az internet egy másik feltétele. Az igazi megoldás a szülői figyelem, értékes együtt töltött idő, a biztonság, az elfogadás, és a szeretet megadása a legbiztosabb alternatíva.

Az internetfüggőség megelőzése: Fontos a gyermek számára a szülői példa, vagyis mi, szülők vagyunk a gyermek követendő példája. Vegyük komolyan, és tekintsük betegségnek a z internetfüggőséget. A személyes kapcsolatok kialakítására törekedjünk. Fontos az érzelmek kifejezése. Korlátozzuk le a netre szánt időt. Használjunk szűrőprogramokat.

A Facebook veszélyei: Életünkre nagy hatással van, elsődleges közösségi oldal. Számos nem kívánt kéréssel bombázhatnak. A barátaid és a családod mindig tudni fog arról, mikor hol jársz, vagy éppen mi történik veled. A feltöltött képeiddel visszaélhetnek. Előfordulhat, hogy olyan személlyel kötsz barátságot, akinek becstelen szándékai vannak. Nem kívánt visszajelzést kaphatsz a barátaid által posztolt minden egyes tevékenységről. Időről időre spam-ekkel és bosszantó reklámokkal bombázhatnak. A barátaid életében történő, jelentéktelen események felesleges dramatizálásának leszel tanúja. Amennyiben nem frissíted rendszeresen az adatvédelmi beállításokat, bárki hozzáférhet az adataidhoz, képeidhez. A barátaid olyan képedet tehetik fel, amiről nem szeretnéd, hogy mások is lássák. Olyan adataid is nyilvánosságra kerülhetnek, melyeket normális esetben nem adnál ki.

A Facebook előnyei: Megtalálhatod régi barátaidat, és újra beszélhetsz velük. Tarthatod a kapcsolatot a barátaiddal, függetlenül attól, hogy a világ mely pontján tartózkodnak éppen. Folyamatosan tudod a barátaidat, családodat értesíteni mindarról, ami éppen történik veled. Népszerűsítheted magadat, és az általad végzett munkát. Hasonló gondolkodású, érdeklődési körű csoportokhoz, közösségekhez kapcsolódhatsz. Megoszthatod kedvenc zenéid, videóid a barátaiddal. Különböző játékokon játszhatsz és számos más alkalmazás is a rendelkezésedre áll. Bármikor kommunikálhatsz a barátaiddal.

A videojátékok veszélyei: Ritkán, de okozhatnak rohamokat, mely hasonló az epilepsziás rohamhoz. Kisebb-nagyobb villódzó formák elősegítik a rohamok kialakulását. Szociális visszafejlődés a személyiségben. Alvászavar, fokozott szorongás. Agresszivitás, mérhetetlen düh. A valóság összekeverése a játékvilággal. Bűncselekmény, gyilkosság elkövetése. Az erőszakos, lövöldözéses játékok fejlesztik a használóik célzóképességét.

A mobiltelefon-használat mindennapjaink szerves részévé vált és ma már nehezen tudnánk elképzelni, hogy ne legyen ott a zsebünkben. Sok hasznos tulajdonsága mellett komoly függőség is kialakulhat. Az első mobiltelefonok az 1980-as években jelentek meg Magyarországon, bár akkor ezek még nemigen fértek el a zsebünkben. Azóta már komoly változásokon estek át ezek a készülékek, és ma már olyan mindennapos eszközzé vált, amelynek segítségével nemcsak telefonálni tudunk, hanem az internetet is bárhol, bármikor elérhetjük. A mai okostelefonok használata azonban komolyabb veszélyeket is rejthet egyes kutatások szerint, mint ahogy azt gondolnánk. Ugyanis, mint a legtöbb technikai eszköz esetében, itt is előfordulhatnak a függőség jelei.

Nomofóbia

A betegség neve az angol „no-more-mobile-phone phobia” kifejezésből ered. Ez arra a szorongásos állapotra utal, amelyet a telefonuk lemerülésekor vagy elvesztésekor éreznek a mobiltelefon-függők. Egy angol kutatócsoport vizsgálata szerint a lakosság 40 százaléka használ rendszeresen két mobiltelefont, azért, hogy bármikor elérhetőek maradjanak. A kutatás eredményei szerint a függőség nagyobb százalékban érinti a nőket, mint a férfiakat.
Egy 2012-es felmérés szerint pedig már az emberek 2/3-a érez szorongást, ha véletlenül otthon felejti a telefonját.

Összefoglalóan, nagyon tartalmas és érdekes előadást hallgathattunk meg.  Azok a hallássérült tagok, akik részt vettek az előadáson, új információkkal gazdagodva tértek haza.

Pócza Barbara megyei titkár