A SINOSZ Szegedi Helyi Szervezete 2022. november 16-án kézműves foglalkozásra várta az érdeklődőket. Az Alsóvárosi Tájházban szappankészítő workshopon vettünk részt Kulik Melinda tájházvezető szakmai irányításával.

A foglalkozásra szép számmal jöttek el tagjaink, melyen bevezetőül megismerhettük a különböző szappankészítési eljárásokat, azok főbb kellékeit, alapanyagait. Mi ezúttal úgynevezett hideg eljárással készítettük el szappanjainkat, hiszen a meleg eljáráshoz hosszú órákig kellett volna a tűz mellett állni, és kavargatni az anyagot. Nos, erre nekünk nem volt időnk, és szerencsére van más módja is, hogy elkészíthessük finomabbnál finomabb illatú szappanjainkat.

A lényeg a hozzávalók grammra pontos kimérése a receptúra alapján. A technológiai sorrendet és biztonsági előírásokat szigorúan betartva: összekevertük, felmelegítettük, lehűtöttük, illatosítottuk, összeöntöttük, botmixereztük az alapanyagokat, majd apró kapszlikba öntöttük, díszítettük… Ugye milyen egyszerű? Most még a Tájházban várják sorsukat, hogy megszilárduljanak, hiszen öt napig száradniuk kell, hogy kivehetők legyenek a formából, azonban használni még hetekig nem lehet őket, legalább hat hétig pihenniük kell. Hamarosan értük megyünk, és a résztvevők hazavihetik a különböző összetételű, illatú és formájú szépségeket. Akár karácsonyi ajándéknak is szuper ötlet!

Köszönettel tartozunk Kulik Melinda tájházvezetőnek a szakmai vezetésért, a résztvevők ezúttal is nagy örömmel és érdeklődéssel vettek részt a workshopon. Köszönjük Vörös Krisztina jelnyelvi tolmácsunknak a kommunikációs akadálymentesítésben való közreműködését.

Programunkat Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Fogyatékosügyi támogatási keretéből a SINOSZ SzÉP részeként valósítottuk meg.

SZAPPANKÉSZÍTÉSÜNK KÉPEI IDE KATTINTVA LÁTHATÓK