2021. július 14-én városismereti sétára vártuk az érdeklődőket a SINOSZ Hódmezővásárhelyi Helyi Szervezetének programján. A századforduló szecessziós építészetét, illetve építészeit is bemutató sétánkat Hódi Nóra idegenvezető közreműködésével, a SINOSZ SzÉP keretéből valósítottuk meg.

A program célja az volt, hogy a jelenlévők idegenvezető segítségével mélyebb betekintést kaphassanak az épületek történelmi hátterébe, szinte visszautazzanak az időben, és a XIX., XX. századi ember szemüvegén keresztül nézzék a várost.

Bevezetésképpen megismerhettük a Hódtó és a Kőfal – ami valójában téglából készült – történetét, illetve a századforduló társadalmi életének színtereit, a kaszinót, a vigadót és az akkori színházat. Sétánkat a Kossuth téren folytattuk, a főtéren található csoda szép palotákról, városházáról, a megrepedt harangról, kutakról is számos érdekességet hallhattunk. A promenádon is láthattunk számos, a hódmezővásárhelyi hímzés mintáját megjelenítő homlokzatot, és különleges építészeti megoldásokat. Sétánk során a Vásárhely sokszínű vallási életét tükröző templomokat is útba ejtettük, utunkat a zsinagógánál zártuk.

A résztvevőket szerencsére nem riasztotta el a rettentő kánikula – a távol maradókat igen -, hiszen értékes ismereteket szerezhettünk hazánk második legnagyobb területű településéről.
Köszönettel tartozunk Hódi Nóra idegenvezetőnknek, illetve Vörös Zsolt jelnyelvi tolmácsnak a munkájáért.