2019. november 6-án a SINOSZ Csongrád Megyei Szervezetének idei utolsó városismereti sétáján Közép-Európa egyik legnagyobb terének szobrait kerestük fel.

Miről meséltek nekünk a szobrok? Tasnádiné Zsike, a Szegedi Tourisma idegenvezetője ezúttal is sok érdekességet árult el nekünk. Nemcsak a parktükrök köztéri szobrait kerestük fel, hanem a tér híres épületein feltűnő motívumokról és alakokról is hallhattunk történeteket. A szegedi városháza főnix madara, erkélyét tartó atlaszok és bumfordi puttók mellett az OTP-székház homlokzati domborműveit, illetve a Szegedi Törvényszék épületének oromzatán lévő szoborkompozícióban Justitia, az igazság római istennőjét és a két kísérő mitologikus nőalakot is megismerhettük.

A Városházával szemben helyezkednek el az Áldást hozó és a Romboló Tisza jelképes bronzalakjai. Mellette Klebelsberg Kunó szobrát, Melocco Miklós alkotását láthattuk, a tér utolsó szoborpárosa pedig, mely Kligl Sándor alkotása, Szent Istvánt és Gizellát ábrázolja. IV. Béla lovas szobrának felállításával Szeged a városépítő király koronázásának és trónra kerülésének 775. évfordulójára emlékezett. A Tisza felőli oldalon Széchenyi István carrarai fehér márványszobra (Stróbl Alajos) látható, a következő a Tisza-szabályozó Vásárhelyi Pál bronzszobra (Mátrai Lajos), amelynek talapzatába illesztették az 1970. évi magasvíz Tisza-partról bevetített szintjét jelző márványtáblát. Utána a sorban Tisza Lajos szobra (Fadrusz János) következik, a negyedik pedig Deák Ferencet örökíti meg (Zala György).

A séta végeztével ezúttal is a szervezet klubhelyiségében folytattuk a délutánunkat, ahol vetítéssel egybekötött totójátékon vehettünk részt, játékos formában tehettük próbára, mire is emlékszünk a korábban elhangzottakból. Nagyon ügyesek voltak a résztvevők, gratulálunk mindenkinek!

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg. Köszönettel tartozunk Tasnádiné Zsike idegenvezetőnk munkájáért és Vörös Zsolt jelnyelvi tolmácsnak a kommunikációs akadálymentesítésben való közreműködéséért.

Nagy Éva Mária