A SINOSZ Csongrád-Csanád Megyei Szervezete 2020. október 7-én ismét egy városismereti sétával várta az érdeklődőket. Programunkon idegenvezetőnk, Tasnádi Gáborné Zsike Szeged közlekedéstörténetéről mesélt nekünk.

Bevezetésképpen megtudhattuk, hogyan alakultak ki a szállítóeszközök, illetve honnan ered a kocsi szavunk. Láthattunk képeket régi szegedi városi közlekedési eszközökről, omnibuszról, régi villamosokról és villamosvonalakról, vasútról, közlekedési csomópontokról, régi állomásokról és még számtalan érdekességről. Elsétáltunk a ma már vendéglátóhely részeként „veszteglő” 7-es villamoshoz, majd a folyóhoz sétálva a vízi közlekedésről, tiszai áruszállításról volt szó. Hallhattunk az egykori kisvasútról, mely a tanyavilágot kötötte össze a várossal, és fontos szerepe volt abban, hogy a tanyasi gazdálkodók terményeiket, jószágaikat eljuttathassák a szegedi piacokra. Résztvevőink közül sokan emlékeztek még, milyen sok villamosvonal volt városunkban, majd a trolivonalak által hogyan kapcsolódtak be a város vérkeringésébe a felépített lakótelepek.

Ezen a városismereti programunkon is rengeteg érdekességet hallhattunk, melyekért köszönettel tartozunk Tasnádi Gáborné Zsike idegenvezetőnknek és Vörös Zsolt jelnyelvi tolmácsnak a programon való közreműködéséért. Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

Nagy Éva Mária

KÉPEINKET IDE KATTINTVA LÁTHATJÁTOK