A SINOSZ Csongrád Megyei Szervezete 2019. július 10-én tartotta idei első sétáját Szegeden. Városismereti programunk iránt évről évre növekszik az érdeklődés, más városokból is örömmel vesznek részt tagjaink. Ezúttal az irodalom, a tudomány és a művészet városunkhoz kapcsolódó „legjeivel” ismerkedhettünk meg Tasnádiné Zsike, a Szegedi Tourisma munkatársa jóvoltából.

Programunk a Dugonics téren indult, ahol Dugonics András és Szent-Györgyi Albert munkásságáról, illetve elismert szegedi tudósoknak emléket állító kőgolyókról hallhattunk érdekességeket.

Következő állomásunk a Dóm tér volt, ahol többek között a fogadalmi templomról és a Dömötör toronyról, majd a teret körülvevő pantheonról, az egyetemről, a klinikákról gazdagíthattunk ismereteinket, Klebersberg Kunó kulcsfontosságú szerepével. Az árvízi emlékműnél a Tisza pusztításáról és boszorkányokról mesélt idegenvezetőnk, majd betértünk a klinikakertbe, ahol Juhász Gyulára emlékeztünk.

Ezt követően a szegedi várhoz sétálva megálltunk az egykori szegedi piachoz vezető vasút emléktáblájánál. A szegedi vár története során a híres alföldi betyár, Rózsa Sándor kalandos élettörténete is elhangzott. Programunkat a Széchenyi téren fejeztük be Tisza Lajos szobránál, aki az 1879-es szegedi árvíz után Szeged város újjáépítésének teljhatalmú királyi biztosa volt.

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Idősügyi támogatási keretéből valósítottuk meg.

Nagy Éva Mária

ÖSSZES KÉPÜNK IDE KATTINTVA LÁTHATÓ