A SINOSZ Csongrád-Csanád Megyei Szervezete 2020. október 14-én ismét egy városismereti sétával várta az érdeklődőket. Idegenvezetőnk, Tasnádi Gáborné Zsike ezúttal a Szeged iparát megalapozó zsidó iparosokról mesélt nekünk.

A szegedi ipar és kézművesség a 18-19. században betelepült németajkú iparosoknak és zsidó polgároknak köszönhetően indult fejlődésnek. Ez utóbbiak részben iparosok, részben kereskedők voltak, akik a kereskedésből felhalmozott tőkét a helyi iparba forgatták vissza. Ők voltak azok, akik országos, sőt Európa-hírűvé tették a szegedi élelmiszer-, malom-, fa- bútor- és textilipart. Régi gyáraik helyét, egykori tulajdonosaik házait, palotáit kerestük fel.

Idegenvezetőnk felelevenítette azoknak a családoknak történetét, melyeknek az általunk is kedvelt termékeket köszönhetjük: a Pick szalámit, a Kotányi fűszereket, az Anna-vizet. Mindezek mellett sok más, számunkra ismeretlen iparos történetét is hallhattuk: többek között kendergyáros, bútorkészítő, kárpitos, üvegműves, kulcskirály, malmos, dohánygyáros, és több fotográfus munkásságát, életét ismerhettük meg. Szó volt városunk első mozijáról, a létrehozott kereskedelmi- és iparkamaráról, kaszinóról és még számos érdekességről.

Köszönettel tartozunk Tasnádi Gáborné Zsike idegenvezetőnknek és Vörös Zsolt jelnyelvi tolmácsnak a programon való közreműködéséért. Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.