Kalandozó címmel 2022. szeptember 10-én, szombaton, Szegeden, 3 megye részvételével tartottuk regionális, játékos városismereti vetélkedőnket. A SINOSZ Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezeteinek tagjai vettek részt egy igazán jó hangulatú tudásbővítő, ismeretterjesztő közös játékban.

Reggel a szegedi vasútállomáson vártuk a más megyékből érkező résztvevőket, ahonnan az üdvözlőajándékok átadása után együtt indultunk el a vetélkedő kiindulópontjára. Itt kialakultak a csapatok, nevet választottak, majd kiosztottuk a menetleveleket, amelyen az egyes helyszíneken végrehajtott feladatokért kapott pontszámokat vezettük.

Tematikáját nézve nevezhetnénk akár katasztrófajátéknak is a vetélkedőnket, hiszen Szeged és Szolnok történelme során nagy szerepet játszott a pusztító árvíz, míg Kecskemét történelmét a romboló tűz befolyásolta. Az egyes helyszíneken tartottunk rövid ismertetőket a játékban részt vevő megyeszékhelyek történetéről, az ott elhangzottakhoz kvízkérdések és más megoldandó feladványok kapcsolódtak. Voltak fényképezős feladatok, melyek során a megadott szobrokhoz és épületekhez kellett ötletes kompozíciót létrehozni, természetesen a csapattagoknak is szerepelni kellett a fotókon. Ezek nagyon jó hangulatban, sok nevetéssel készültek, a résztvevők igazán bevállalósak voltak. Feladtuk a leckét a klasszikus Babylon gyerekjátékkal is: a Szent-Györgyi Albert nevével összekapcsolódó C-vitamin molekuláját kellett összerakni minta alapján. Keresgéltünk évszámokat, számoltunk királyi pecséteket, volt vaktérképes feladvány is, így a játékos feladatokon keresztül sok érdekességet megtudhattunk városainkról, megyéinkről.

Szakítottunk időt egy gyors múzeumi látogatásra is, mert a Móra Ferenc Múzeum A legendás vadnyugat – Cowboyok és indiánok c. időszaki kiállítását nem szerették volna kihagyni a tagjaink. A programot idegenvezetés zárta, mely során Nyári Zsuzsa idegenvezetőnk jóvoltából a Széchenyi téren Szeged város történetét ismerhettük meg. Ez idő alatt mi, munkatársak a menetlevelek alapján összesítettük a pontszámokat, előkészítettük a pikniket a városháza előtti szökőkútnál. Az eredményhirdetést követően résztvevőink emléklapot kaptak, és számtalan értékes nyereményben részesülhettek támogatóinknak köszönhetően.

Helyezettek:

 1. KESINA – Bács-Kiskun megye csapata (Domián László, Gál Franciska, Marton Gyöngyi, Szőke Ádám, Tóth Zsófia)
 2. Tiszavirág – Jász-Nagykun-Szolnok megye csapata (Bánóczky Ferencné, Pályi Ferenc, Pályi Ferencné, Szabóné Donkó Hajnalka, Szatmári Vendel, Szöllősi Csaba)
 3. Bagoly – Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyei közös csapat (Bleszák Csabáné, Faragó József, Farkas Csaba, Mihály Balázs, Molnár László, Nagyné Fehér Gizella, Varga László Károlyné)

Számos felajánlást kaptunk a programunkra, és ezúton is szeretnénk megköszönni a támogatásokat, melyek hozzájárultak rendezvényünk sikeres megvalósításához:

 • Damjanich János Múzeum, Szolnok
 • Félegyházi Pékség
 • NEFAG Zrt.
 • REÖK Cukrászda és Delimo Cukrászda
 • RepTár Szolnoki Repülőmúzeum
 • Szeged Tourinform
 • Szegedi Füvészkert
 • Szegedi Vadaspark
 • Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Városmarketing Osztálya
 • Szolnoki Bagolyvár Vadaspark
 • Tesco Global Zrt.

A rendezvényt követően örömmel vettük a résztvevők pozitív visszajelzéseit, hogy érdekes és egyben szórakoztató élményben volt részük. A nyertes csapatok a 2022. szeptember 24-én Budapesten, a Siketek Világnapja országos rendezvényén hasonló kihívásokat tartogató vetélkedőn képviselhették a megyei szervezeteket.

Köszönettel tartozunk Vörös Krisztina, Vörös Zsolt és Kiss László Péter jelnyelvi tolmácsoknak, akik – végig kísérve a csapatokat – a kommunikációs akadálymentesítést biztosították.

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

Horváth Lili Natália, Kissné Borbás Henriett, Nagy Éva Mária, Zombori Andrea

KALANDOZÓS KÉPEINK IDE KATTINTVA LÁTHATÓK