A SINOSZ Csongrád-Csanád Megyei Szervezetének tagjai ismét egy érdekes városismereti sétán vehettek részt 2020. szeptember 17-én. Idegenvezetőnkkel, Tasnádi Gáborné Zsikével visszatekinthettünk a nem is olyan régmúlt világába.

Retro sétánkon a szegedi belvárosban az 1960-as, 70-es, és 80-as években tervezett és épített épületeket kerestük fel, melyek igencsak elütnek a nagy árvíz után újjáépített városunk csodás palotáitól, bérházaitól. A szocializmus idején felhúzott irodaházak, lakóépületek történeteivel ismerkedhettünk meg, illetve régi fotókon láthattuk ezek elődjeit is, melyeket leromboltak. Láthattunk képeket, hallhattunk történeteket építési tervekről; a megvalósított elképzelések még ma is életünk részei.

A résztvevők egy részének nem is volt ismeretlen ez a korszak, hiszen fiatalként pont ebben a közegben nőttek fel, és élték mindennapjaikat. Lelkesen idézték fel, hol milyen áruházak, szaküzletek, vagy műhelyek voltak akkoriban, hol vásároltak, hol dolgoztak. Örömmel hallgattuk időutazásunk során saját élményeiket is, melyeket megosztottak velünk.

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg. Ezúttal is köszönettel tartozunk Tasnádi Gáborné Zsike idegenvezetőnknek, és Vörös Krisztina jelnyelvi tolmácsnak a programon való közreműködéséért.

Nagy Éva Mária