2021. augusztus 10-én a SINOSZ Szegedi Helyi Szervezete egy újabb érdekes városismereti sétára várta az érdeklődőket, melynek témája a felújított szegedi vár és a környéke volt.

A Móra Ferenc Múzeum, a Stefánia és a Móra park felújításával végre megvalósult egy állandó, színvonalas helytörténeti kiállítás, amelyben a vár és a város történetén kívül kiemelt helyet kaptak a boszorkányok, betyárok és természetesen az 1879-es Nagy árvíz. Tasnádiné Zsike idegenvezetésével a megújult Stefánián, a vadonatúj fényjátékkal büszkélkedő szökőkút előtt és a parkban helytörténeti érdekességekre, meglepetésekre bukkanhat a figyelmes látogató. Méltó körülmények között, szakavatott idegenvezetéssel, izgalmas történetekkel fedeztük fel Szeged múltját és kereshettük a királyi látogatások emlékét.

Nagyon sok újdonságra rácsodálkoztunk, hiszen a felújításnak köszönhetően különleges módon ismerhettük meg a város történelmét. Megtudhattuk, hogy az új térburkolat az egykori várfal egy részét követi, de keresgélhettük itt Szeged régi okiratokban említett egykori neveit, királyi pecséteket, városkapukat is. A szegedi várban egy rövid animációs filmet nézhettünk meg, majd az ásatások során feltárt római kori és török kori eszközöket láthattunk. A boszorkányüldözés vallató- és kínzóeszközeit is megismerhettük, némelyiket játékosan kipróbálhattuk, majd a város nagy részét elpusztító Nagy árvízről is szó esett.

A sétánk során egy kérdéssorra is válaszolnunk kellett, ennek kitöltéséhez idegenvezetőnk adott támpontokat, így lázasan keresgéltünk, figyeltünk, számoltunk, majd a program végén megbeszéltük a helyes válaszokat.

Köszönjük a játékkal kombinált interaktív idegenvezetést Tasnádiné Zsikének, illetve Vörös Zsolt jelnyelvi tolmácsnak és Zólyomi Nikolett jelnyelvitolmács-hallgatónak a kommunikációs akadálymentesítésben való közreműködését.

A programot a SINOSZ SzÉP keretén belül valósítottuk meg.

Nagy Éva Mária

KÉPEINK IDE KATTINTVA LÁTHATÓK