A SINOSZ Szegedi Helyi Szervezete kirándulást szervezett Szegvárra 2022. szeptember 8-án, mely során a község látnivalóival ismerkedtünk.

Szegvár a legrégebbi, folyamatos kultúrát őrző helyek egyike, ahol ember tevékenykedett az évezredek során, fontosságát mutatja, hogy a XVII-XVIII. század során vármegyeszékhelyként is működött.

Idegenvezetőnk, KulbertTakács Hajnalka, az önkormányzat munkatársa elsőként a kastélyba – ami tulajdonképpen nem is kastély – kalauzolt minket, ahol a helység és az épület történetét ismerhettük meg. Itt megtekintettük a mackó- és babakiállítást, mely dr. Antal Péter és dr. Antal Péterné Remzső Györgyike gyógyszerész házaspár magángyűjteménye volt és adományként került az önkormányzathoz. Igazán különleges darabokat láthattunk itt, például indonéz eredetű wajang bábokat, melyekkel árnyjátékokat játszottak. A mackók kiállítótere előtti óriás plüss medvével örömmel fényképezkedtek tagjaink, mely egykor a házaspár közös életének kezdetén gyűrű helyett különleges jegyajándékként szolgált.

Tettünk egy kellemes sétát a Kurca folyó partján, majd a Falumúzeumnak helyt adó ún. ispánházat tekintettük meg, melyben Szegvár helytörténetét feldolgozó kiállítások kaptak helyet – az egykor itt élő elődök életéről, régészeti leleteiről – többek közt a Sarlós Istenrőléletmódjukról, használati eszközeikről hallhattunk számos információt. A templomkertbe átsétálva megtekintettük a Szentháromság-szobrot, melyet idegenvezetőnk férje, Kulbert György faszobrász 2014-ben készített.

Nagyon tartalmas programban volt részünk, köszönjük Kulbert-Takács Hajnalkának, a Szegvári Közös Önkormányzati Hivatal munkatársának, hogy mindezt lehetővé tette számunkra. Köszönettel tartozunk Vörös Zsolt jelnyelvi tolmács kommunikációs akadálymentesítésben való közreműködéséért is.

Nagy Éva Mária

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

ÖSSZES KÉPÜNK MEGTEKINTHETŐ IDE KATTINTVA