A SINOSZ Fejér Megyei Szervezetének programján lelkes tagokkal jártuk be és ismertük meg Székesfehérvár nevezetességeit jelnyelvi tolmácsolással akadálymentesített idegenvezetés keretében, 2021. július 30-án.

Székesfehérvár ezeréves történelmi főváros, középkori királyi székhely. Szent István itt építette fel a koronázótemplomot, ahol 37 magyar királyt koronáztak. Ide temették és itt avatták szentté államalapító királyunkat, itt született fia, a később szintén szentté avatott Imre herceg. Itt helyezték el a királyi trónt, őrizték a koronázási ékszereket, a kincstárat, majd az ország levéltárát. Szent Istvánt követően még 14 királyunk választotta végső nyughelyéül a megszentelt helyet. Ma a bazilika maradványait a Nemzeti Emlékhely őrzi.

A város máig megőrizte középkori utcaszerkezetét, legfőbb díszei a barokk, a rokokó, a copf és a klasszicista épületek. Közülük is kiemelkedik a Hiemer-ház, a Püspöki Palota, a Városháza, a Vörösmarty Színház, az Árpád-fürdő, a Szemináriumi- és a Ciszterci-templom, melyeket mind megcsodáltunk utunk során. Fotózkodtunk Székesfehérvár legikonikusabb helyein, köztük a Virágóránál, mely minden évben más színű virágokban pompázik;­ és az Órajátéknál is, ahova pont 6 órára érkeztünk, és meghallgattuk az „Ah, hol vagy, magyarok tündöklő csillaga?”  és az „O, Pastor aeterne” c. középkori dallamokat és megcsodáltuk a történelmi figurák játékát.

Székesfehérvár ma az ország egyik legerősebb ipari városa, közlekedési csomópont. Az estébe nyúló sétánk során megtapasztaltuk, hogy a belváros tele van élettel, egyedi hangulata magával ragadott.

A sétát Simonné Szalai Zsuzsanna idegenvezető tette felejthetetlenné, a jelnyelvi akadálymentesítést pedig Kiss Gabriella jelnyelvi tolmácsnak köszönhettük. Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.