A SINOSZ Nógrád Megyei Szervezete részéről Juhász Renáta és Márton Márk közösségi animátorok tartottak szemléletformáló előadást a Salgótarjáni Általános Iskola Kodály Zoltán Tagiskolájában.

A többéves együttműködésnek köszönhetően egy rövid videófilmet is forgathattunk az érzékenyítésről. Idén a negyedik osztályosoknak tartottunk előadást, és ez alkalommal szintén Tajtiné Miklós Bernadett tagintézmény-vezető asszony köszöntött minket, aki az elmúlt években is mindig részt vett ezeken az érzékenyítő foglalkozásokon. Elmondta, hogy kiemelt fontosságúnak tartja, hogy a Kodály Zoltán Általános Iskolába járó gyerekek nyitottak, empatikusak, és befogadóak legyenek, nemcsak a fogyatékossággal élőket illetően, hanem általában is. Buzdította a diákokat, hogy bármit kérdezhetnek az animátoroktól, ugyanis nincs rossz kérdés, viszont az érzékenyítésnek úgy van értelme, ha minél több dolog „helyre” kerül a fejben, és megtanulják a helyes-helytelen kifejezéseket.

A mindennapi élet során bárki találkozhat hallássérültekkel. A tanulók csaknem fele jelentkezett, hogy a közvetlen családi vagy ismeretégi körében már találkozott hallássérült emberrel, voltak olyanok, akik napi szinten. Megbeszéltük, hogy milyen módszerek segítenek abban, hogy a hallássérült személlyel való kommunikáció minél hatékonyabb legyen. A modern kornak köszönhetően már sok mindenben fejlődés tapasztalható, az akadálymentesítő eszközöket és technikai módszereket is ismertettük a diákokkal.

Az osztályok aktivitása és kreativitása rendkívül dicséretre méltó volt. A foglalkozásokat a pár-jelkereső játékot követően kötetlen kérdés-válasz rész, szájról olvasási gyakorlatok és jelnyelvi bemutatók zárták.

Márton Márk megyei titkár