A SINOSZ Szentesi Helyi Szervezete ismét egy tartalmas kirándulást szervezett az érdeklődőknek 2021. október 30-án. Budapesti programunk során a Szemlő-hegyi-barlangot és a Sas-hegyi Látogatóközpontot kerestük fel, ahol túravezetésen vettünk részt.

A barlang a Duna-Ipoly Nemzeti Park része, 360 méter hosszú szakasza látogatható. 1976-ban egy építkezés során fedezték fel, Budapest virágoskertje néven is ismert: a falakat gazdagon borítják borsókő-kiválások és gipszkristályok. A barlang tiszta, pormentes levegője lehetővé teszi asztmás és más légúti betegségekben szenvedők gyógykezelését.

SZEMLŐ-HEGYI-BARLANG

Ugyancsak a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozik a Sas-hegyi Látogatóközpont, ahová szintén ellátogattunk. Életkornak megfelelően, óvodástól nyugdíjas korig alakítottak ki tanösvényeket. A teraszról csodás kilátás nyílik Budapestre, térképek jelzik a főbb épületeket. A Duna folyó méltóságteljesen kanyarog a fővárosban, körülölelve a Margit-szigetet, nagyon szép innen a panoráma.

SAS-HEGY TANÖSVÉNY

Köszönjük a szervezőknek a kirándulást, valamint Radányi-Kiss Katalin és Monostori Katalin jelnyelvi tolmácsok közreműködését. A programot a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

Nagy Éva Mária