A SINOSZ Szentesi Helyi Szervezete kirándulást szervezett 2021. szeptember 16-án Tótkomlósra, mely során felkerestük a szlovák lakosság emlékeit őrző gyűjteményeket.

Megtekintettük a Koppány János Szlovák Néprajzi Gyűjteményt, a Szlovák Emlékházat és a Szlovák Tájházat. Idegenvezető segítségével megismerhettük a szlovákok idetelepülésének történetét, itteni életük kialakítását, szokásaikat, lakáskultúrájukat, mindennapi munkájukhoz használt szerszámaikat, amiket saját maguk készítettek. Rácsodálkoztunk a gazdagon pingált szobákra, bennük gyönyörűen hímzett párnákra, terítőkre, szövőszéken készült pokrócokra. Nagyon keményen meg kellett dolgozniuk a mindennapi kenyérért. A kisvárosban még 160 diák jár a Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolába, a gimnáziumuk magyar tannyelvű.

Szerencsére az időjárás kegyes volt hozzánk és ragyogó napsütéses időben kirándultunk, majd hazaindulás előtt elköltöttünk egy kellemes ebédet.

Élményekkel gazdagon tértünk haza. Köszönjük a közreműködők munkáját: Talmácsi Ferenc helyi elnöknek a csoport szervezését és vezetését, Nyemcsok Alíz szakmai idegenvezetését, Kernné Fitor Gitta jelnyelvi tolmácsnak a kommunikációs akadálymentesítést, illetve a résztvevőknek a szuper fotókat.

A programot a SINOSZ SzÉP keretén belül valósítottuk meg.