A 2020-as évben a Heves Megyei Szervezet az egészség és a gyógyítás témakörében szervez kirándulásokat, előadásokat. A SINOSZ SzÉP is támogatja ezt a kezdeményezésünket, így sikerült megvalósítanunk az első kirándulásunkat Budapestre. 2020. február 29-ére szerveztük meg a Sziklakórház megtekintését, mely után a Hadtörténeti Múzeumba is látogatást tettünk, 45 fő részvételével.

A Sziklakórház Múzeum egyórás tárlatvezetésén a SINOSZ tagsági igazolványokkal ingyenesen vehettünk részt. Nagyon tartalmas és széles körű ismereteket szerezhettünk a II. világháború szükségkórházáról, mely az ’56-os forradalomban is segítette a sebesültek ellátását. Ez egy atombunker, amely – mint kiderült – egy következő világháború, vagy nukleáris támadás esetén mentette, védte volna a környező helyekről ide menekülő embereket. Szerencsére erre a feladatára nem lett szükség, így múzeummá lépett elő, ahol láthattuk az előkészületeket az esetleges támadások túlélőinek kezelésére, az orvosi műszereket, a vegyvédelmi folyamatok bemutatóját és a külvilágtól elzárt pincerendszer hálózatát.

A Hadtörténeti Múzeum kiállításaira is ingyenesen léphettünk be a tagsági igazolvánnyal, és a tárlatvezetésért sem kellett fizetnünk, mivel 700 Ft/fő díjat állt a SINOSZ a SzÉP keretében. Ezt nagyon köszönjük a tagság nevében. A végig érdeklődő, kitartó tagtársaknak is köszönjük, hogy a 3 órás tárlatvezetésen az I. és a II. világháború borzalmait látva sem tántorodtak el a látogatástól a különleges relikviák és gyűjtemények forgatagában, és képesek voltak magyarnak maradni! Büszkeség volt látni és hallani az érdeklődő kérdéseket, információkat, hozzáfűzött gondolatokat, megjegyzéseket.

Külön köszönjük a két jelnyelvi tolmácsnak (Katinak és Vikinek) a tárlatvezetések akadálymentesítését.

Várjuk a jelentkezéseket a következő tavaszi kirándulásunkra, a Mátraderecskei Mofettába!

Domboróczki Tamásné megyei titkár