2018. szeptember 19-i városismereti sétánk során ezúttal a Szeged épületein, közterületein található szimbólumokkal és azok történeteivel ismerkedtünk a SINOSZ Szegedi Helyi Szervezete által – Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának Fogyatékosügyi támogatási keretéből – megpályázott támogatásnak köszönhetően.

Sétánk bevezetőjeként megtudhattuk, hogy az ábrázolás során milyen jelentőségük és üzenetük van az olyan alapvető formáknak, mint a kör, a háromszög, a négyzet, vagy a különböző típusú keresztek.

A régi mesterek cégérhasználatát is megemlítette idegenvezetőnk, és máris a Kígyó Patikához értünk, ahol a patikák jelképéről volt szó: az orvosi pálcáról és arra tekeredő, az újraéledést jelképező kígyóról és mondavilágáról hallhattunk érdekességeket. Megtudhattuk, hogy Aszklépiosz a gyógyítás istene, míg leánya, Hügieia a tisztaság és a megelőzés istennője volt.

Utunk során megtekintettük a neves épületeink homlokzatán található szimbólumokat; hallhattunk az áldást hozó és a rombolást hozó, Tiszát szimbolizáló szobrokról, főnixmadárról, az OTP épületének kapu- és kupoladíszeiként a szorgos méhecskékről és a kaptáraikról.

Számos szimbólumot fedezhettünk fel a fogadalmi templom homlokzatán, például a négy fő elem – a föld, a levegő, a tűz és a víz domborműveit, vagy az 50 különböző mesterséget ábrázoló domborművet itt-ott elhelyezve a magas falakon. A Dóm téren sokunknak újdonságot jelentett a Trianoni kapu, mely az évnek egyetlen napján zárva van, illetve a Dömötör torony kapujának részleteit, mely a keresztény élet szakaszait ábrázolja alfától az ómegáig.

Számos érdekes, eddig nem ismert részletét ismerhettük meg városunknak, Tasnádiné Zsike idegenvezetőnk munkájának és Vörös Zsolt jelnyelvi tolmács közreműködésének köszönhetően. Érdemes eljönni a sétáinkra, hiszen nap mint nap elmegyünk ezen érdekességek mellett úgy, hogy észre sem vesszük őket, pedig hozzátartoznak városunkhoz.

Nagy Éva Mária