Az utóbbi két évben nemcsak Budapesten, hanem több vidéki színházban is számos előadást láthatott a közönség jelnyelvi tolmácsolással, a látássérült emberek számára pedig audionarrációval tettek élvezhetővé több előadást az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatása révén.

A minisztérium 2016. évben 4,5 millió forinttal támogatja a színházi előadások akadálymentesítését.

Az idei pályázati támogatás a siket és nagyothalló nézők akadálymentes hozzáférésének megteremtése érdekében a színházi előadások jelnyelvi tolmácsolására és feliratozására, ill. a látássérültek részére audionarráció biztosítására, valamint az ezekhez szükséges technikai eszközök beszerzésére fordítható.¹

Az EMMI törekszik arra, hogy a kulturális értékek minél szélesebb körben, így a fogyatékossággal élők számára is elérhetőek legyenek. Kiemelt művészeti célként kezeli a színházak akadálymentesítését, ezért a Kultúráért felelős államtitkárság kulturális alapellátás programja keretében 2014 óta ír ki pályázatokat a színházi előadások akadálymentesítésének támogatására.²

A pályázatok elbírálását végző szakmai kuratóriumnak a kezdetek óta tagja dr. Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő, a SINOSZ Országos Elnökségének tagja is, aki érintett személyként vesz részt a pályázatok értékelésében.

 

A kulturális élet terén a színház mellett a SINOSZ érdekképviseleti tevékenysége kiterjed a moziműsorokhoz és a DVD-filmekhez való akadálymentes hozzáférés megteremtésének elérésére is!

A SINOSZ kezdeményezésére idén szeptember 25-én, a siketek világnapján ugyancsak állami támogatással indult el az Uránia Nemzeti Filmszínház Összhang című, 3 hónapos projektje, amelynek keretében speciális feliratozással vetítenek hat kortárs magyar filmet, így azok a siket és nagyothalló nézők, emellett a magyarul tanuló külföldiek számára is hozzáférhetőek. Híradásunk a projektről: ÖSSZHANG.

Hazánkban jelenleg a külföldi mozifilmek többségét szinkronizálva, a magyar gyártású filmeket pedig eredeti hanggal, azonban feliratozás nélkül vetítik, ezért a hallássérült emberek csak igen korlátozott mértékben élhetik át a mozizás élményét. Szövetségünk lobbizik azért, hogy a mintaprogramot követően hosszú távon és országszerte, egyre szélesebb körben megvalósuljon a mozifilmek akadálymentesítésének, azaz feliratozásának támogatása!

Ugyancsak szeretnénk elérni, hogy a DVD-n forgalmazott magyar filmekre minden esetben kerüljön feliratozás, hasonlóan a külföldi filmekhez, amelyek jelenleg is jórészt feliratos formában kerülnek forgalomba.

A moziműsorok és a DVD-kiadványok esetében a siket és nagyothalló személyek akadálymentes hozzáférésének megteremtéséhez szükséges a hatályos jogi szabályozás felülvizsgálata és módosítása, amit kezdeményeztünk a Minisztériumnál.

Reméljük, hogy az akadálymentesített színházi előadások mellett a közeljövőben egyre több akadálymentesen élvezhető mozi- és DVD-filmről is hírt adhatunk!

 

¹ A minisztériumi támogatás alapja Az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvény
² Aktuális pályázati felhívás (8. altéma)