A közszolgálati előadások program keretén belül rendőrségi előadást tartottunk a SINOSZ Borsod-A.-Z. Megyei Szervezetében, 2015. június 11-én.

Meghívott vendégünk a szerencsi rendőrkapitányságtól érkezett, Nagy László rendőr törzsőrmester.

A törzsőrmester egy remek előadást tartott a jelzésekről és jelzőrendszerekről, különös figyelmet fordítva a hallássérült emberekre. Itt megmutatott néhány olyan eszközt, ami riasztóként funkcionál, pl. személyi jeladó, ajtóék, erős riasztó hangot adó lakatok stb.

A rendőr úr elmondta, hogy kiemelt figyelmet kell fordítani a siketek és nagyothallók áldozattá és/vagy sértetté válásának megelőzésére. Az áldozattá válás megelőzésére szituációs bemutatót tartott, majd megtörtént eseteket beszéltek meg. Mit lehetett volna tenni? Hogyan lehet elkerülni az ilyen eseteket?

A felmerülő kérdésekre a meghívott előadó készséggel válaszolt. Problémaként vetődött fel, hogy a siketek áldozattá vagy sértetté válása esetén a rendőrséggel való kommunikáció nem megfelelő, ezért ezt a helyzetet mihamarabb orvosolni kell.

Ezúton köszönöm Nagy László rendőr törzsőrmesternek az előadást, dr. Szunyogh Szabolcs megyei elnöknek és Fazekas Zsuzsanna helyi ügyintézőnek a rendezvényen nyújtott segítséget.

A rendezvényt a SINOSZ a T.É.M.A. pályázat keretében támogatta.

Béres Ágnes, megyei titkár