Győr, Kelet s nyugat közt állj hazámba, kedves őr.”*

Győr városa – ahol 2023. február 25-én három megye SINOSZ-tagjai is találkoztak egy városismereti kirándulás apropóján – egy alkalommal aligha tekinthető meg kimerítően. Ha idegenvezetőt fogadnánk, számtalan tematikus séta közül választhatnánk, hiszen különleges szobrok, szakrális kincsek, cégérek és díszkutak sokasága gazdagítja Magyarország egyik legszebb barokk városát. A Vas, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom Megyei Szervezetek tagjaiból verbuválódott 37 mindenre kész jelentkezőt egy klasszikus belvárosi sétára invitáltuk, ahol közel 3 órás vezetés során a folyók városának legemblematikusabb részeit mutattuk be. Az „idegenvezetés” pikantériáját az adta, hogy a megyei ügyintézők bemutatója mellett a helyi lakosok – köztük Horváth Ferenc és Mühl Balázs – történelmi kuriózumokkal és személyes anekdotákkal színesítették a kirándulást.

A programot a 2022-ben népszerű Kalandozz velünk! tematikája alapján interaktív, játékos formában terveztük, eredeti elgondolásunk szerint állomásonként a csapatokra vidám feladatok vártak volna. A hideg és heves szél ugyan elfújta a résztvevők kedvét a játékoktól, a mi lelkesedésünket azonban ez nem szeghette az egyes érdekes látnivalók élményszerű bemutatásától. Megismertük a Városháza történetét, a Baross Gábor utca nevezetességeit, megálltunk fényképezni a Bécsi kapu téren, felmásztunk a Toronykilátóba a Káptalandombon, melegedtünk egy keveset a Bazilikában Szent László hermáját csodálva, a Dunakapu téren meghallgattuk a vaskakas legendáját, majd a Jedlik utcán visszasétálva megcsodáltuk a Széchenyi tér épületeit. Sok érdekes, már-már pajzán helyi mendemonda is mosolyt csalt arcunkra, talán nem meglepő, hogy a legnagyobb tetszést a csónakos szobraként ismert alkotás aratta. Ha ti is kíváncsiak vagytok, mitől fényesebb az említett szobor egy bizonyos testrésze, itt utánanézhettek.

Oldalakon át sorolhatnánk a város szépségeit, érdekességeit, de engedjétek meg, hogy inkább egy személyes benyomásról számoljunk be, amely egyedivé tette ezt a kirándulást. Minden programunk középpontja az egyes ember maga, akiért a kirándulás, előadás vagy bemutató megszületik, életre kel. Ezen a napon – talán a vonaton töltött közös órák, talán a közeledő tavasz miatt – teret kaptak mély beszélgetések, ahol sokat megmutattak magukból tagjaink, olyanok is, akik most első alkalommal csatlakoztak hozzánk. Meséltek gyermekkorukról, pályafutásukról, nehézségeikről, sikereikről. Nagy megtiszteltetés volt, hogy betekintést engedtek életükbe. S valójában ez egy program sikerességének záloga: a találkozások, a jó beszélgetések, s a közösséghez tartozás bizonyossága. Az pedig, hogy ehhez egészen Győrig kellett elmenni, még különlegesebbé tette a napot.

Köszönettel tartozunk Mühl Balázs jelnyelvi tolmácsnak a kommunikációs akadálymentesítés terén végzett kiváló munkájáért és a SINOSZ Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezet tagjainak és megyei ügyintézőjének a programötletekért.

A program a SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.

* Kosztolányi Dezső: Esti Kornél rímei