2016. szeptember 17-én, szombaton, a T.É.M.A. projekt keretében  került megrendezésre Tatabányán a siket és nagyothalló fiatalok ifjúsági találkozója.

Az előadást és az egész rendezvényt a SINOSZ megbízásából Budapestről érkező Vörös Viktória tartotta, aki már az elején egy pörgős, lendületes tempót adott az egész beszélgetésnek. A két jelnyelvitolmács-hallgató, Angéla és Zsófi kedvesen, figyelmesen fordított és szépen artikuláltan kísérte a jelnyelvet, és aktívan vett részt a különböző feladatokban.

Bemutatkozással kezdtük, és persze ezt is játékosan. Párokban kellett bemutatkozni, majd némi beszélgetés után a partnert bemutatni. Volt, aki már ismerte a társát, de lehetőség volt további információkat begyűjteni, illetve aki még ismeretlen párt kapott, annak 5 perce volt a legfontosabb dolgok kiderítésére. A párok bemutatása jól sikerült és ezáltal máris közelebb kerültünk egymáshoz, így a következő feladatban már mindenki ki mert állni a kis táblához.

A feladat az volt, hogy a fiatalokkal kapcsolatosan írjunk olyan dolgokat, fogalmakat, amelyek nehézséget okoznak. A legtöbben a telefonok és a számítógépes játékok negatív hatását említették. Ezzel kapcsolatban is a kapcsolatok kiépítésének a nehézségét, ill. a fiatalok bezárkózását.

Volt, aki a párkapcsolatok kialakításának nehézségét említette, illetve a fiatalok felelőtlenségét és elkényelmesedését. Ezeket a gondolatainkat kellett egy kis papírra felírni, majd a papírokat egy táblára felragasztani és kifejteni, hogy mit értünk a felírt szavak, mondatok alatt.

A következő feladat megint csoportokban zajlott. Ez az előző feladathoz kapcsolódott: ki kellett választani egy témát a táblán szereplő problémák közül, és egy kis színdarabot előadni azzal kapcsolatban. Az egyik csoport a párkapcsolat kialakításának nehézségét, a másik csoport pedig a mobiltelefonozás okozta figyelmetlenséget választotta.

A két előadást követően megpróbáltunk közösen megoldást találni a problémára, ami nem is volt olyan nagyon nehéz.

Végül a siket fiatalok nemzetközi szervezetéről, az EUDY-ról beszéltünk, és arról, hogy a fiataloknak milyen sok lehetősége van nemcsak az országban, de Európán belül is ismerkedni sorstársaikkal.

A nap lezárásaként tanultunk pár nemzetközi jelet, és megnéztünk egy kisfilmet, ami az angol siket és nagyothallók szervezetéről szól. Ebből adódott a záró téma, hogy mit, hogyan lehetne jobban, máshogy csinálni ma Magyarországon, hogy a siket és a nagyothalló fiatalok aktívabb társadalmi életet éljenek. A mi feladatunk, hogy élhetőbb társadalmat alkossunk, hogy aktívan, pozitívan vállaljuk, hogy fogyatékossággal is lehet teljes, szép életet élni. És hogy egy fiatalnak sem kell szégyellnie, ha fogyatékossága van.

A nap és az ifjúsági találkozó gyorsan eltelt. Véleményem szerint mindenki jól érezte magát, és nem bánta meg, hogy jelen volt.

Írta: Maknicsné A. Etelka
Fotó: Nagy László Miklós