Békéscsabán útjára indítottunk egy igényekhez igazodó kezdeményezést, a Szülő-gyerek klubot. A klubfoglalkozásokat a Csabagyöngye Kulturális Központ is támogatja a gyermekbarát helyszín biztosításával. A klubot azért hívtuk életre, hogy támogató közösséget biztosítsunk hallássérült gyermeket/gyermekeket nevelő családok számára. Legyen egy hely, ahol a gyermekek és a szülők is megtalálják helyüket. Az első alkalomról a honlapon is beszámoltunk.

A második alkalmat az alapokkal kezdtük. Kohári Anna audiológus beszélgetetett a szülőkkel a hallásvizsgálatról, a hallókészülékekről. Szó esett a korai felismerés fontosságáról és arról, hogyan ismerheti fel a szülő, hogy gyermeke hallássérült. Annát már több család ismerte, így igazán barátságos és közvetlen légkörben zajlott a tanácsadás.

A harmadik alkalommal Szabó Éva volt a vendégünk, aki szurdopedagógus és az Esélypedagógiai Központ igazgatója. Hosszú évek óta jó viszonyt ápol a SINOSZ-szal és munkájával segíti a hallássérült gyermekeket, tanulókat az integrált oktatásban. Ez alkalommal a fejlesztési módszereket beszéltük meg. Betekintést kaptunk a szurdopedagógiai foglalkozásokba. A szülők javaslatokat kaptak, hogyan foglalkozhatnak otthon játékos formában gyermekükkel, hogy közös munkával támogassák gyermekük fejlődését. Szabó Éva kihangsúlyozta, hogy minden gyerekkel másképpen kell bánni. A módszereket egyénre kell szabni és kreatívan használni a lehetőségeinket.

A negyedik alkalom június közepén volt, amikor egy játékos foglakozást tartottunk a Széchenyi Liget játszóterén. Játékos állomásokon kellett feladatokat teljesíteniük a gyerekeknek. Minden állomás teljesítése után kaptak egy pecsétet, majd amikor az összeset begyűjtötték, homokozókészletet kaptak ajándékba. Ezután kezdetét vette a szabad játék, egymás megismerése. A szülők együtt játszottak a gyerekekkel, de a szülőtársakkal is beszélgettek, megosztva tapasztalataikat, segítve ezzel egymást. Ezután jött a nyári szünet.

Szeptemberben folytattuk a szakmai tanácsadást a szülőknek. A gyerekek pedig közben önfeledten játszhattak a Kölyöksziget játékaival, ahogy más alkalmakkor is tették már. A Békés Megyei Pedagógiai Szakszolgálat munkatársa, Csepregi András volt a vendégünk. A szakszolgálat feladatait ismertette. Elmondta, hogy milyen kötelezettségei vannak az oktatási intézményeknek és a fenntartóknak, a hallássérült gyermek fejlesztését kell biztosítaniuk. Szó esett a szakemberhiányról, mely nagy akadályt gördít a bizottság által kiírt fejlesztések biztosítása elé. Ezt az akadályt sok esetben nem is sikerül elhárítani és a gyermekek nem kapják meg a kiírt számú szurdopedagógiai, logopédiai vagy egyéb fejlesztő órákat az intézményekben. Sajnálatosan erre a hatalmas problémára nem sikerült megoldást találni.

Októberben a klubfoglalkozások 6. alkalma egy igazi gyerekprogram volt. A Békéscsabai Napsugár Bábszínház előadásában láthattuk a „Pöttöm pöttyön pöttyös pötty” műsort. A 25-30 perces előadásban rengeteg szín és forma mozgott a gyerekek előtt, amik különböző állatokká álltak össze és alakultak át egy másikká. A színes kavalkádot végig zene kíséretében élvezhettük. A folyamatos változások és történések a kicsik, de még szüleik figyelmét is lekötötték és mosolyt csaltak minden néző arcára. A móka java csak ezután kezdődött, a gyerekeket játékra hívták a színészek és együtt énekeltek gyerekdalokat, alkottak a színes formákból életre kelő állatokat. A kezdetben félénk gyerkőcök is felbátorodtak társaik játékát és jókedvét látva, és végül a színpad egy igazi gyerekbirodalommá vált. Köszönjük a színészeknek ezt az élményt, mely mindenki szívében egy kincses dobozt rejtett, és ha rágondolunk, kinyílik, és újra vidámsággal tölti el lelkünket.

Decemberre még tervezünk egy ünnepi klubnapot a csoportnak, és ezzel zárjuk az idei évet. Jövőre viszont töretlen lendülettel folytatjuk a tevékenységünket és bízunk benne, hogy bővülhet is a csoportunk további tagokkal.

Szeretettel várunk a foglalkozásokra minden régi és új résztvevőt egyaránt! Legyél Te is egy összetartó közösség lelkes és aktív tagja!

Bognár Gyöngyi megyei titkár