A SINOSZ Szentesi Helyi Szervezetében szüreti mulatságra vártuk 2022. szeptember 18-án tagjainkat és kedves családtagjaikat, barátaikat.

Az ünnepségre már napokkal előre készültek a tagjaink, berendezték, a témához illően feldíszítették a termet, süteményeket sütöttek. Talmácsi Ferenc elnök köszöntőjét követően Talmácsi Ferencné Katika tartott ismertetőt a szüreti szokásokról: Talán nincs még egy olyan nemzet, amely jelentőséget tulajdonít a szüretnek, mint a magyar, hiszen Himnuszunkban is megjelenik a bor, a szőlő: „Tokaj szőlővesszein nektárt csepegtettél”. A XVI-XVII. században szüretkor még a törvénykezést is beszüntették, a szüreti bál mai formája a XVIII-XIX. században alakult ki, ilyenkor messzi földről is hazajöttek a rokonok, illetve szabadságolásra a katonák. Figyelem, lányok, asszonyok! Aki a szüreti bálban nem talál magának párt, örökre pártában marad! Hallhattunk egy tréfás felsorolást is, milyen előírásokat kell betartani szüret idején, ezeken a szabályokon nagyokat kacagtunk. Természetesen nem hiányozhatott a vetélkedő sem, szőlővel, borral és szürettel kapcsolatos feladványokat kellett megválaszolnunk, borfajtákat, hazai bortermesztő vidékeket ismernünk.

Jókat beszélgetve fogyasztottuk el ebédünket, melyet Talmácsi Ferenc és felesége bográcsban készítettek el. Az összejövetelre sokféle házi süteményt készítettek a résztvevőink, és volt olyan tagunk is, aki nem tudott velünk bálozni, de elküldte a finomságait a mulatságra. A tombolán nagy meglepetés nem volt, csak azon izgulhattunk, mi kerül másnap a családi asztalra – zöldségeket, gyümölcsöket tartalmaztak a csomagok. Létrával érhettük el a felfüggesztett, hálóba rejtett nyereményeket, ennek leszedegetése is derült pillanatokat hozott.

A fő attrakció a must készítése volt! Ledaráltuk a szőlőt, majd egyszer csak felpattant egy bátor, vállalkozó kedvű hölgyvendég, hogy ő bizony megtapossa a szőlőt! Gyorsan lekapta a cipellőjét, és nagy örömujjongás közepette taposta a szőlőt, mindannyian jót derülve biztattuk és tapsoltunk! Ezt követően a préselés következett, majd még átszűrtük a kinyert szőlőlevet, hogy poharakba töltve megkóstolhassuk.

Természetesen nem maradhatott el a közös nótázás és tánc sem, melyhez Lukács András zenész szolgáltatta a talpalávalót, szinte mindenki ropta táncot, amíg csak bírta.

Köszönet illet minden szervezésben részt vevőt, tagjainkat és nem tagjainkat egyaránt, nagyon jól szervezett és vidám hangulatú rendezvényben volt részünk. A programot a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

SZÜRETI KÉPEINK IDE KATTINTVA LÁTHATÓK