A Gyulai Helyi Szervezet október 12-i klubnapján borászati előadással várta tagjait. A tagságunk negyede itt volt, aminek nagyon örültünk, mivel a szervezetünk 75 főt számlál.

Célunk, hogy minél több tagunk részt vegyen a különböző programokban, ne csak tagdíjat fizessék be, hanem együttműködjenek velünk. Bátran jöjjenek be a programokra, ígérjük, jól fogják érezni magukat! Ki ne szeretné jól érezni magát?

Na, kezdődjön a beszámoló.

Eljött hozzánk Egerből egy borász mester, aki oktat is egyetemeken, Dr. Barócsi Zoltán. Az új helyi elnökünk, Kissné Szilágyi Judit köszöntötte a résztvevőket, és átadta a szót a borász úrnak. Vendégünk a világ boraival és a borok világával kezdte az előadást, s részletezte a legnagyobb bortermelőket a világ egyéb pontjain, majd a bortermelést Európában.

Ismertette a bor és az egészség kapcsolatát is. Megtudtuk, hogy a legfontosabb élettanilag aktív vegyületek – mint pl. szerves savak, cukrok, alkoholok, polifenolok, ásványi anyagok, N-tartalmú vegyületek és vitaminok – is vannak a borokban.

Magyarország, vagyis a világ legjobb bora a Tokaji bor!

Részletezte a szőlő egészségmegőrző hatását, emésztési folyamatokat, veseműködést segítő; antiszeptikus, gyulladáscsökkentő, rákellenes és szív-érrendszeri hatását; az idegrendszert, tüdőt érintő pozitív hatásait is. Megismerhettük a szőlőmagolajat is.

Természetesen ezek mind a mértékletes fogyasztás pozitív hatásai, hiszen jóból is megárt a sok.

Jöjjön a forralt bor receptje:

  • 750 ml harmonikus savtartalmú vörösbor
  • 70 g kristálycukor
  • 2 rúd fahéj
  • 8 szem szegfűszeg
  • 3 szem szegfűbors
  • 4 szelet citrom
  • (2 szem zöld kardamom)

Ezzel búcsúzva köszönöm, hogy végigolvastátok a beszámolónkat.

Találkozunk a következő programon, amit november 9-én tartunk – részletek később, figyeld a híreket itt, a honlapon, valamint a Gyulai Helyi Szervezet facebook-oldalát!

Link: https://www.facebook.com/gyulahelyiszervezete.sinosz.9?ref=bookmarks

Üdvözlettel:

Mészáros Eszter, a Gyulai Helyi Szervezet ügyintézője