A Gyulai Helyi Szervezet október 12-i klubnapján borászati előadással várta tagjait. A tagságunk negyede itt volt, aminek nagyon örültünk, mivel a szervezetünk 75 főt számlál.
Célunk, hogy minél több tagunk részt vegyen a különböző programokban, ne csak tagdíjat fizessék be, hanem együttműködjenek velünk. Bátran jöjjenek be a programokra, ígérjük, jól fogják érezni magukat! Ki ne szeretné jól érezni magát?
Na, kezdődjön a beszámoló.
Eljött hozzánk Egerből egy borász mester, aki oktat is egyetemeken, Dr. Barócsi Zoltán. Az új helyi elnökünk, Kissné Szilágyi Judit köszöntötte a résztvevőket, és átadta a szót a borász úrnak. Vendégünk a világ boraival és a borok világával kezdte az előadást, s részletezte a legnagyobb bortermelőket a világ egyéb pontjain, majd a bortermelést Európában.
Ismertette a bor és az egészség kapcsolatát is. Megtudtuk, hogy a legfontosabb élettanilag aktív vegyületek – mint pl. szerves savak, cukrok, alkoholok, polifenolok, ásványi anyagok, N-tartalmú vegyületek és vitaminok – is vannak a borokban.
Magyarország, vagyis a világ legjobb bora a Tokaji bor!
Részletezte a szőlő egészségmegőrző hatását, emésztési folyamatokat, veseműködést segítő; antiszeptikus, gyulladáscsökkentő, rákellenes és szív-érrendszeri hatását; az idegrendszert, tüdőt érintő pozitív hatásait is. Megismerhettük a szőlőmagolajat is.
Természetesen ezek mind a mértékletes fogyasztás pozitív hatásai, hiszen jóból is megárt a sok.
Jöjjön a forralt bor receptje:
- 750 ml harmonikus savtartalmú vörösbor
- 70 g kristálycukor
- 2 rúd fahéj
- 8 szem szegfűszeg
- 3 szem szegfűbors
- 4 szelet citrom
- (2 szem zöld kardamom)
Ezzel búcsúzva köszönöm, hogy végigolvastátok a beszámolónkat.
Találkozunk a következő programon, amit november 9-én tartunk – részletek később, figyeld a híreket itt, a honlapon, valamint a Gyulai Helyi Szervezet facebook-oldalát!
Link: https://www.facebook.com/gyulahelyiszervezete.sinosz.9?ref=bookmarks
Üdvözlettel:
Mészáros Eszter, a Gyulai Helyi Szervezet ügyintézője