A szeptember 10-i klubnapon tagjaink első kézből tájékozódhattak az őket érintő adókedvezményről és a fogyatékossági támogatásról (FOT).

Vendégünk volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal békéscsabai ügyintézője, Duna Anikó, aki a fogyatékossággal élők adókedvezményéről tartott tájékoztatást. Beszélt a kedvezmény összegéről, és arról, hogy ki veheti igénybe. Elmondta, hogy milyen igazolás szükséges hozzá és azt ki állítja ki. Azt is megtudtuk, hogy ezt az igazolást nem kell csatolni a bevalláshoz, de meg kell őrizni, hogy egy esetleges ellenőrzéskor igazolni tudja az érintett a jogosultságát. Azt is megtudtuk, hogyan lehet visszamenőlegesen megigényelni, és meddig. Mindezt egy konkrét példán is bemutatta, ami segítette a megértést is. Minden kérdésre felkészült, érthető választ kaptak az érdeklődők. További támogatásáról biztosította a SINOSZ-tagokat, biztatta őket, hogy nyugodtan kérjenek segítséget akár tőle, akár valamelyik kollégájától.

Ezt követte Dr. Sztán György osztályvezető tájékoztatója, aki Békés Megyei Kormányhivataltól jött, és a fogyatékossági támogatásról beszélt. Itt is megtudtuk, hogy ki állít ki igazolást, hova kell benyújtani és ki bírálja el azt. A fellebbezés menetét és annak elbírálását is elmagyarázta a tagoknak. Szó esett arról, hogy hallássérültek esetében ki lehet jogosult a FOT-ra.

A tapasztalatok megvitatása itt sem maradt el, hiszen folyamatosan visszatérő kérdés, hogy miért meghatározó szempont, hogy hallókészülékkel valaki érti a hangzó beszédet, hiszen, ha a készülék meghibásodik, használhatatlan, akkor egy nagyothalló ember sem fogja érteni a beszédet, csak szájról olvashat. Az osztályvezető megértette a felvetett problémát, de a jogszabályi háttér miatt a kezük a bírálóknak is meg van kötve. Dr. Sztán György is biztosította mind a tagokat, mind a szervezetet további segítségnyújtásáról, hiszen eddig is sok esetben segítette a tagokat az ügyintézéseik során.

Mindkét tájékoztatón rengeteg hasznos információ hangzott el (szóban és jelnyelven is), melyek tisztázták az eddigi félreértelmezéseket is.

Köszönjük az előadóknak a felkészültségüket és a tagok aktivitását is.