Dr. Kósa Ádám SINOSZ-elnök, európai parlamenti képviselő videóüzenete a Minority SafePack elnevezésű európai kisebbségvédelmi kezdeményezésről:


Kedves Barátaim, Sorstársaim!

Mindannyian tudjuk, hogy a magyar jelnyelv önálló, természetes nyelv. A mi anyanyelvünk. Ezt a jelnyelvi törvény 2009 óta elismeri. Ezzel a magyar siket és jelnyelvhasználó nagyothalló közösséget nyelvi kisebbségként is elismeri. Nyelvi kisebbségként férünk hozzá a jelnyelvi tolmácsoláshoz, a kommunikációs akadálymentesítéshez, és ha bevezetik, a bilingvális módszer útján az oktatáshoz is.

A Minority SafePack egy olyan európai uniós kezdeményezés, amelynek célja, hogy az Európában élő történelmi kisebbségek nyelvhasználatának védelméről legyen európai jogszabály. Ez egy úgynevezett európai polgári kezdeményezés, amit ha legalább 7 országból 1 millió ember aláír, akkor az Európai Bizottságnak kötelessége foglalkoznia vele.

Európa 47 államában hozzávetőleg 340 történelmi kisebbség él, lélekszámuk meghaladja a 100 milliót. Minden hetedik európai polgár valamely történelmi kisebbség vagy etnikum tagja. Nálunk, magyaroknál ugyanígy van: tudjátok, hogy a határon túl több mint 2 millió magyar él.

Az Európai Unióban annak 23 hivatalos nyelve mellett hatvannál több regionális vagy kisebbségi nyelvet beszélnek. Az említett nyelveket beszélő polgárok száma 40 millió.

Nekünk, siketeknek és nagyothallóknak, hallássérülteknek, akik évek óta küzdünk saját nyelvi jogainkért, kötelességünk ezt a kezdeményezést támogatni. Kérem, hogy te is támogasd a kezdeményezést!

Hogy tudod támogatni?

Látogass el a www.jogaink.hu oldalra, és ott online alá tudod írni az Európai Bizottság hivatalos honlapján.

Ezt a kezdeményezést Magyarországon minden politikai párt támogatja, ez nem pártkérdés, ez emberi kérdés!

Kérem, támogasd! Köszönöm!

⇑ Az online aláíráshoz útmutatót találsz a fenti videóban. ⇑