A SINOSZ Hódmezővásárhelyi Helyi Szervezete 2021. október 27-én társasjátékra invitálta az érdeklődőket Szegedre, az Alsóvárosi Napsugaras Tájházba. A Múzeumok Őszi Fesztiválja Utazó Múzeum programjának keretén belül a ködmönöket is készítő szűcsök mesterségével ismerkedhettünk meg, feleletválasztós és egyéb feladatokra felépítve.

Kulik Melinda történész-néprajzkutató, a szegedi Napsugaras Tájház vezetője által tartott programunkon két csapatra osztottuk a résztvevőket, melyek egy-egy tagja élő bábuként lépdelt a kijelölt játékmezőn. Dobókocka szerinti lépésekkel haladhattak előre, a saját csapatuk által a játékos feleletválasztós kérdések helyes megválaszolása, vagy éppen egy gyakorlati feladat kivitelezése után. Bizony, ha nem épp a megfelelő mezőre léptek a bábuik, akkor visszafelé is kellett lépdelni, ami még izgalmasabbá és mulatságossá tette a játékot.
A szűcsmesterek munkáját követhettük végig lépésről lépésre, az egyes fázisok eljárásait, eszközeit, illetve a felhasznált anyagokat ismerhettük meg, közben persze számos számunkra ismeretlen szakszóval találkoztunk, melyek jelentését igyekeztünk kitalálni, mint például: verpáng, curhol, gyaratás, csicskarázás, esőlék, szkáfafa. A játék során természetesen mindenre magyarázatot kaptunk és megbeszéltük a helyes válaszokat. Akik ott voltak, a közös játék során jót szórakozva, együtt próbálták megfejteni a helyes válaszokat és már tudják, hogyan is készül a szűcsök egyik terméke, a ködmön.

Köszönettel tartozunk az Alsóvárosi Tájház vezetőjének, Kulik Melindának a szakmai vezetésért, illetve
Vörös Zsolt jelnyelvi tolmácsnak az akadálymentesítésben való közreműködéséért.
Programunkat a SINOSZ SzÉP keretén belül valósítottuk meg.