2019. július 18-21-ig Tatára, Tatabányára és Esztergomba kirándult a SINOSZ Kecskeméti Helyi Szervezete.

Szállásunk az Öreg-tó Campingben, Tata város szélén volt, közel az Öreg-tóhoz.

Július 18-án délután Tata város nevezetességeit Tvarosek Józsefné Pannival, a SINOSZ Komárom-Esztergom Megyei Szervezetének titkárával néztük meg.

Július 19-én kétféle program volt: a társaság egyik fele Komáromba ment fürdeni a Brigetio Gyógyfürdőbe, másik fele meg Esztergomba kirándult. Esztergomban megnéztük a Bazilikát: a templomot, altemplomot, a panorámát, és a kupolában is voltunk. Onnan be lehetett látni a várost és a Szlovákiában található Párkány települést, ahová a hídon keresztül gyalog is átmehetünk.

Július 20-án Tatabányára kirándultunk, ahol Panni és a Tatabányai Helyi Szervezet tagjai is vártak minket. Busszal felmentünk a Turul emlékműhöz, utána megnéztük a Szelim-barlangot is. Utána autóval elvittek minket a Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzenbe, ahol Panni tolmácsolt és az egyik helyi tag, Pocsai István mutatta be a bányát, mert ő is ott dolgozott.

A Bányászati Múzeumban megismerhettük a bányászok munkáját, életüket, megtudtuk, hogy mi a kolónia (hatajtós ház), láttunk iskolamúzeumot is, érdekes és látványos idegenvezetés volt.

Később a Tatabányai Agorában a Tatabányai Múzeumot is meglátogattuk, ahol a METAMORFÓZIS – EMBER ÉS TERMÉSZET KAPCSOLATA AZ ÁLTAL-ÉR VÖLGYÉBEN című kiállítás egészen a jégkorszaktól a 70-as évekig mutatta be a környéket. Festménykiállítást is láttunk ott Zámbó Kornél alkotásaiból.

A késő délutánt a SINOSZ Tatabányai Helyi Szervezet klubhelyiségében töltöttük, ahol megvendégeltek minket, beszélgetések és barátságok születtek. Ajándékunkat is átadtuk köszönetként a barátságos fogadtatásárt, a vendéglátásért a helyi szervezet tagjainak és a titkárnak is. Ott volt a megyei elnök, Nagy Valéria és a helyi elnök, Dobrádi Sándor is. Vasárnap késő délelőtt indultunk haza.

Ezúton is köszönjük a segítséget és a vendéglátást a SINOSZ Tatabányai Helyi Szervezet tagjainak és Panninak, a titkárnak is. Reméljük, továbbra is kapcsolatban maradunk és a barátság is folytatódik!
Mozgalmas és érdekes programban volt részünk Tatabányán és környékén. Jövőre is megyünk kirándulni, újabb városok felfedezésére!

Szendi Magdaléna megyei titkár