A SINA HBME tagjaival a Teletár távközlés-történeti bemutató raktárban jártunk, amely 2007-ben nyílt meg Miskolcon, az egykori avasi telefonközpont épületében.

Ez volt az eddigi legnagyobb élményünk! Engedjétek meg azt, hogy szokásosnál több képet tegyek ide, mert ANNYIRA ÉRDEKES volt a program!

Az érkezésünk után sajnos sikerült eltévednünk, mivel túlmentünk a múzeumon. 15 perces késéssel érkeztünk meg, és a Teletár jelezte nekünk, hogy kizárólag kedvünkért nyitottak ki, amúgy zárva volt a múzeum.

Eleve a belépésünk pillanatában szinte azonnal korabeli hangulattal fertőztek meg bennünket. Sokak számára óriási élményben volt részünk! Különösen a telefonközpontok mérete, nagysága volt érdekes, mivel az idők során egyre kisebb helyigényűre zsugorodtak, közben a technika fejlődésével egyre jobb, minőségibb szolgáltatást nyújtanak. Szemléltetésül meg is mutatták azt, hogy a régi telefonközpontoknál használatos kábelek keresztmetszete kb. 10 cm vastagságú volt, a mostani, vagyis a legmodernebb optikai kábelek többsége viszont nemes egyszerűséggel még a fél centis átmérőt sem éri el, a mai kábelekbe mégis 6-6500 telefonszámmal több “fér bele”, mint a korábbi kábelek többségébe, amelyek csak 200-250 telefonszámmal tudtak rendelkezni.

Programunk a SINOSZ SzÉP keretéből valósult meg. Köszönjük szépen a támogatást.

SINA-HBME Elnökség