A SINOSZ Fejér Megyei Szervezet tagjaival 2021. október 20-án a SZÉP keretében túráztunk a székesfehérvári Sóstó-Homokbánya Természetvédelmi Területen.

Egyik tagtársunk magára vállalta a túravezetést. A szinte nyárias időben öröm volt elmerülni a természet szépségeiben.

A területen ritka és különleges fajok (mind növények, mind állatok) megtalálhatóak, a belvárostól mindössze 2 és fél kilométerre. Az itt élő állatvilágból talán a leglátványosabb a terület madárvilága, az itt költő madárfajok száma eléri a százat.

A nádasban gyakorta látható a nagy kócsag, erről a fajról kapta a nevét, a Sóstó jelképe, a Kócsag-torony. Tavasszal gyakran hallható a kakukk és a gyurgyalag hangja is, utóbbinak a Homokbánya területén egy kisebb költőtelepe is van, ami 2020 tavaszán került felújításra.

Sóstó gombavilága is sok érdekességet rejt. Esős időszakokban számos gombafaj megfigyelhető, a Három Nővér nevezetű öreg fűzfákon például sárga gévagombák élnek.

A túraútvonalon, tanösvényen információs táblák segítségével megismerkedtünk a múlt emlékeivel is, ezen kívül még a helyi növény- és állatvilággal.

Séta közben felfedeztünk egy gyermekeknek kialakított foglalkoztató teret, ahol mi is megbirkóztunk a feladatokkal ???? – labirintus, és egy hatalmas pókháló, melynek egyik sarkában leskelődött az óriáspók – nem igazi, persze. ????

A majdnem 3 órás túránk végén a bátrabbak felmerészkedtek a 30 méter magas fémkilátóba is.

Remek kikapcsolódás, sok nevetés és vidámság; így telt egy újabb közös program Fejér megyében.