A sikeresen lezajlott helyi szintű választások után tisztségviselői tréningre hívtuk az újonnan megválasztott tisztségviselőinket a SINOSZ Balaton-parti üdülőjébe. A hatékonyság érdekében kiscsoportos formában, két turnusban szerveztük a tréninget.

Az első csoportban június 8-án vártunk és fogadtunk 12 siket és nagyothalló tisztségviselőt azért, hogy a tisztségükkel kapcsolatos feladataikról némi információt, tudást átadjunk nekik. A tréning 11-én délelőtt zárult. A négy nap igen rövidnek bizonyult arra, hogy minden információt átadjunk, de sikerült elindulni egy úton, amelyen reményeink szerint a megválasztott tisztségviselők egyre több és több információt gyűjtenek majd össze Szövetségünk működéséről, feladataikról. Az első csoport sikerrel vette az akadályokat, várjuk a következőt!

Házigazdaként az Országos Elnökségből Gonosz Istvánné és Pintér András, a hivatal részéről Sándor Judit várta az érkező tisztségviselőket. A négy nap nagyon jó hangulatban telt, sok játékos feladattal egybekötött tréningelemet tartalmazott, melyeken a tisztségviselők örömmel és jókedvvel vettek részt.

Az ismerkedést követően már az első napon röviden betekinthettünk Szövetségünk felépítésébe, megkerestük, kinek hol a helye ebben a rendszerben, pontosan hogyan is hívják a szervezeteinket, azaz kik vagyunk mi és honnan jöttünk.

Második napunkon a reggelt vezetői ismeretekkel nyitottuk: megtudhattuk, milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy jó vezetőnek, akit szívesen látnak a tagok a szervezet élén. Ezt követően vendégelőadók érkeztek: dr. Tapolczai Gergely a lobbizás művészetéről, Ormódi Róbert a SINOSZ által végzett tevékenységekről, Szövetségünk gazdálkodásáról tartott előadást, valamint bepillantást nyerhettünk közelgő ünnepünkbe, a SINOSZ 110 éves jubileumába is. Ezt követően Pintér András és Gonoszné Éva vezetésével megismerkedhettünk a szabályos elnökségi ülés menetével, az előkészületektől a lezárásig. Rögtönzött elnökségi üléseken összefoglaltuk az ismereteinket és meg kellett tapasztalnunk, nem is olyan egyszerű ez a feladat.

Ezen a napon délután egy kis fürdőzéssel pihente ki a csapat a sok új információt.

A harmadik napon Sándor Judit vezette be a résztvevőket az audiogramokkal kapcsolatos rejtélyekbe, az Alapszabályunk által előírt tagfelvételi eljárás menetébe. A gyakorlatban is kipróbálhatta új tudását a csapat. Kárpáti Árpád Zoltán országos elnökségi tag érkezett délutánra vendégelőadónak. Vele megismerhettük az elnök és az elnökségi tagok feladatait, a civilség és a közhasznúság ismérveit, a SINOSZ vízióját és misszióját.

A délután folyamán lehetőséget biztosítottunk a tisztségviselők számára, hogy a szervezetek működésével kapcsolatos egyéni problémákat megbeszéljük és segítsünk továbblépni egyes kérdésekben. Örömmel láttuk, tapasztaltuk, hogy a tréning résztvevői aktívan, sok új ötlettel, új kezdeményezésekkel igyekeznek szervezetük életét fellendíteni, környezetüket szebbé és jobbá tenni.

Negyedik napunk délelőttjén önismereti beszélgetést követően vettünk búcsút egymástól.

Mindannyian bízunk abban, hogy tisztségviselőink a sok új információt hasznosan tudják felhasználni, hazatérve a szervezetekbe! Mindehhez sok segédanyagot, könyveket, nyomtatványt adtunk, hogy otthon is kéznél legyen minden információ.

Tréningünkön nemcsak új tudással gyarapodott a csapat, hanem új barátságok, új ismeretségek is kötődtek. Reméljük, ezek az ismeretek és kapcsolatok hosszú távon jelen lesznek tisztségviselőink és szervezeteink életében!

Köszönjük szépen Béres Ágnes és Jónás Zsófia jelnyelvi tolmácsok és Mészáros Mónika önkéntes segítőnk munkáját.

ESJÉ

A tréningen készült fényképekből válogatást láthattok Facebook-albumunkban:

Tisztségviselői téning 2017 – fotóalbum.