A SINOSZ Szentesi Helyi Szervezete a tagság ötlete alapján látogatást szervezett 2022. november 18-án a GEOFISH Kft. telephelyére, ahol termálvíz felhasználásával nevelnek afrikai törpeharcsákat.

Bakó Dániel cégvezető fogadta csoportunkat és mutatta be nekünk a cég tevékenységét. A GEOFISH Kft. 2016-ban alakult meg azzal a céllal, hogy kiváló minőségű, magyar afrikai harcsát termeljen és dolgozzon fel intenzív termelés megvalósítása mellett, recirkulációs rendszerben, kertészetből származó, elsődlegesen ott már hasznosított termálvíz felhasználásával. Ez a haltermelési technológia a víz újrahasznosítására épül, amely minimalizálja az egységnyi termékre jutó felhasznált víz, valamint a kibocsátott szennyező anyagok mennyiségét oly módon, hogy egész éves, évszaktól független haltermelésre nyújt lehetőséget.

Az afrikai harcsa 28 fokos vízben érzi jól magát és ehhez Szentesen minden lehetőség adott. Az Árpád-Agrár Zrt. Szentlászló telepén működő vállalkozás számára az ott fúrt, 1450 méter mély kútból feltörő termálvíz biztosítja az ideális hőmérsékletet. A szaporítóanyagot Szarvasról szerzik be, a fél centiméteres ivadékok mintegy 6-7 hónap alatt érik el a másfél, illetve kétkilós méretet. Nemcsak nevelik a halat, hanem a közeli településen, Szegváron saját halfeldolgozójukban heti 5-6 tonna halat dolgoznak fel.

Résztvevőink nagy érdeklődéssel hallgatták vendéglátónkat, számos kérdést tettek fel a technológiával kapcsolatban. Nemcsak megnézhettük a halnevelő medencéket, de egy kis etetőanyagot beszórhattak a vállalkozó kedvűek, a halak pedig látványosan, nagyokat fröcskölve mozgásba lendültek.

Köszönettel tartozunk Bakó Dánielnek, a GEOFISH Kft. vezetőjének, hogy fogadta csapatunkat és megismertette velünk az általuk alkalmazott fenntartható haltermelési technológiát.

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretén belül valósítottuk meg.

Beszámolónk a http://www.geofish.hu/ honlapon szereplő tájékoztatók felhasználásával készült.