T.É.M.A projekt: Tűzoltóság látogatása és előadás

Előzetes időpont-egyeztetés után sikerült megegyezni 2016. november 10-én, csütörtökön 16 órára: a Tűzoltóság helyszínén Bársony Antal tű. őrnagy szívesen fogadott minket. Darida Mária jelnyelvi tolmács segítségével részletes tájékoztatást kaptunk.

Az előadás nagyon érdekes volt, mert közben riasztást kaptunk, így élesben láttuk, hogy tényleg 2 percen belül elindultak. Érdekes volt még például:

  • a tűzoltók felszerelése 30 kg
  • egy tűzoltókocsi több mint 100 millió forintba kerül
  • 2 féle riasztás van: az egyik komoly tűz esetén, a másik gyenge tűz, nem nagy baj esetén.

Egy siket tag kérdezte, SMS-ben tudnak-e segélykérést fogadni, de nem tudnak*. Két és fél órát voltunk bent, Bársony Antal tű. őrnagy sokat és lelkesen mesélt, minden kíváncsi kérdésre válaszolt. Érdekes történetet is mondott: Országos lépcsőfutó bajnokságon egyéniben, párosban is első lett. Mi nagyon büszkék voltunk az ő eredményére, Vác hírnevét emelte.

Petkéné Baksza Aranka

* FONTOS kiegészítés:

A tűzoltóság  (és katasztrófavédelem), a rendőrség és a mentők is riaszthatók, értesíthetők SMS-ben, ha telefonálni nem tudó siket vagy nagyothalló személy szeretne bejelentést tenni. Az üzenetet a rendőrség kapja meg, de ők továbbítják azt a megfelelő helyre.

ÁLTALÁNOS VÉSZHELYZETI (S.O.S.) SEGÉLYKÉRŐ SMS SZÁM:

06-20/9000-107

További információ a vészhelyzeti segélykérésről a Gyakran Ismételt Kérdéseknél (GY.I.K.) található honlapunkon:

https://sinosz.hu/gy-i-k/ (5. kérdés)