SINOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetében az egészségügyi témájú programsorozatunk második részében vendégünk, Ilyés-Túri Veronika mentőtiszt előadása során sok fontos információval ismerkedhettünk meg a vérzések és sebek ellátásával kapcsolatban, és megtudtuk, hogy hogyan rögzítsünk egy törést, ficamot, amíg a segítség meg nem érkezik.

A szakember felhívta a résztvevők figyelmét az azonnali segítségnyújtás fontosságára, mert egy erősen vérző seb esetén a megfelelő időben nyújtott segítség embertársunk életét mentheti meg. Ilyen esetben a legfontosabb: a vérzés csillapításának azonnali megkezdése!!!

Elmondta, hogy abban az esetben, ha nem rendelkezünk megfelelő gyakorlattal, akkor nem kell speciális kötés felhelyezését alkalmazni a sérült részen, elég, ha egy tiszta ruhát a sebbe nyomva csillapítjuk a vérzést. Fontos, hogy ne hagyjuk a sérültet magára, maradjunk vele, amíg a segítség meg nem érkezik, és ha sokkos állapotba kerülne, alkalmazzuk a “sokkfektetést”, ami annyit tesz, hogy a sérültet fektessük a hátára és a lábait 45 fokos szögben emeljük és támasszuk fel, így várjuk a segítség megérkezését. Megmutatta a nyomókötés helyes felhelyezését is, ezután a résztvevők megpróbálhatták ezt gyakorlatban is elsajátítani.

A következőkben megismerhettük a törések, ficamok rögzítésének módját. Fontos, hogy ha a sérülés során törés gyanúja merül fel, lehetőleg azonnal rögzítsük a sérült végtagot. A megfelelő rögzítés a segítség megérkezéséig fájdalmat is csillapíthat.

Ezt gyakorlatban is kipróbálhatták a résztvevők a “törött testrészen”.

Nagyon jó hangulatú előadáson vagyunk túl és a jelenlévők is remekül érezték magukat. A megjelentek fontosnak tartották a részvételüket ezen az eseményen, mert megerősítést kaptak arról, hogy az időben megkezdett elsősegély életet menthet.

A program a SzÉP keretein belül, jelnyelvi tolmácsolással valósult meg.

EGÉSZSÉGÜGYI KISOKOS 3. – programajánló:

  • November 8-án, pénteken, 16:00-tól a 3. alkalmon Kardos József vezető mentőtiszt előadásában ismerkedhetünk meg néhány egészségügyi problémával, mint például a cukorbetegséggel, magas vérnyomással, bőrelváltozásokkal, és az egészséges életmód elősegítése kapcsán néhány praktikus jó tanácsot is kapunk majd.

Erre az előadásra is minden Tagunkat és más érdeklődőket is várunk szeretettel klubhelyiségünkbe.
Címünk: SINOSZ, Szolnok, Markotányos utca 4/A.