2018. január 1-től változtak a személyijövedelemadó-bevallás szabályai!

A munkáltatói adómegállapítás megszűnésével a munkáltató a 2017-es évre vonatkozóan már nem készítheti el a munkavállalók adóelszámolását, viszont a munkáltatóknak, kifizetőknek továbbra is el kell készíteniük és 2018. január 31-éig át kell adniuk a magánszemélyek részére az összesített jövedelemigazolást.

Ez a változás ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a magánszemélyek kizárólag önadózással készíthetik el a személyijövedelemadó-bevallásukat, hiszen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2018-ban is elkészíti a magánszemélyek adóbevallási tervezetét, külön erre irányuló kérelem nélkül.

A NAV 2018. március 15-étől az ügyfélkapun keresztül elérhetővé teszi az általa elkészített adóbevallási tervezeteket, amelyek a  www.nav.gov.hu és a www.magyarorszag.hu  oldalakon tekinthetők meg.

Ha a magánszemély 2018. május 22-éig nem fogadja el, egészíti ki, vagy javítja az adóbevallási tervezetet, illetőleg nem nyújt be önadózóként elkészített 17SZA bevallást, akkor az adóbevallási tervezet adóbevallássá válik.

⊕⊕⊕

Azok, akik nem rendelkeznek ügyfélkapu-regisztrációval, 2018. március 1-jén du. 4 órától a S I N O S Z  Baranya Megyei Szervezetében (Pécs, Jókai u. 9.) megrendezésre kerülő, „Segítség a 2017. évi adóbevalláshoz” című programsorozat 2. alkalmán regisztrálhatnak, a NAV munkatársának segítségével.

Azok, akik ezt valamiért nem szeretnék, kérhetik, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal papír alapon küldje meg számukra az adóbevallási tervezetet. Ezt szintén a helyszínen megtehetik.  Az ehhez szükséges kérelmet a NAV munkatársa biztosítja.

A Baranya Megyei Szervezetben március 1-jén az adó 1+1 százalékának felajánlására szintén lehetőség lesz.