A SINOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetében 2021. szeptember 25-én ismét egy közös ünneplésen vehettek részt azok, akik ellátogattak a siketek világnapja alkalmából megrendezett rendezvényünkre. Ezen a kellemes szombat délutánon érdekes programokkal vártuk az ide látogatókat.

Először Pályi Ferencné megyei elnök köszöntötte a résztvevőket.

Ezt követően egy beszélgetéssel folytattuk az ünnepségünket Kissné Borbás Henriett megyei ügyintéző moderálásában. A résztvevők elmondhatták a gondolataikat a siketség és a nagyothallás különbségeiről, mesélhettek az érzéseikről a siket kultúrával kapcsolatosan, beszélgettünk a siket emberek társadalmi helyzetéről, a jelnyelvek nemzetközi napjáról, a siketlimpiáról, tapasztalatokat osztottak meg a jelnyelv ismeretéről és hiányosságáról, a halló és siket emberek közti kommunikációs nehézségekről. Nagyon jó kis beszélgetés kerekedett ezekből a témákból, a résztvevők szívesen osztották meg ezzel kapcsolatos élményeiket.

Ezután Tüski István megyei elnökségi tag mesélte el Helen Keller megható történetét*, aki egy betegség következtében 19 hónapos kora óta élt siketen és vakon. Amikor Helen 6 éves volt, egy húszéves, látássérült lányt, Anne Sullivant jelölték ki mellé oktatónak. Innentől pedig már mindez legenda. Kettejük sikeres, világhírű kapcsolata 49 éven át tartott. Sullivan először tanárként, később társalkodónőként és örök segítőként élt Helen mellett. Az egész élete Kellerről és a közös munkájukról szólt. Huszonéves korára Helen lett a világon az első olyan siket és vak diák, aki diplomát szerzett. A főiskolai évek után eltökélte, hogy az idejét és energiáját mások szolgálatának fogja szentelni. Nemcsak a hozzá hasonlóan sérült embereknek tartott szerte a világban motivációs beszédeket, de harcba szállt a béke és a női egyenjogúság mellett is. Alexander Graham Bell pártfogoltja és Mark Twain jó barátja volt, valamint amerikai elnökökkel is váltott levelet. Harminckilenc országban járt, számtalan cikket és tizenkét könyvet írt, megmutatva másoknak azt a fantasztikus utat, amit ő járt be, és ezzel leküzdötte az őt körbevevő hatalmas akadályokat és megszámlálhatatlan embernek adott új reményt és motivációt.

Helen Keller-idézetek:

„A legjobb és legszebb dolgokat az életben nem lehet látni, meg sem lehet érinteni. Azokat csak a szív által lehet érezni.”

„Ha én, siketen és vakon is gazdagnak és izgalmasnak találom az életet, akkor te milyen rengeteg dolgot tudsz befogadni mind az öt érzékedet használva!”

Ezt követően Pályi Ferencné megyei elnök a megyében élő siket költő, Dudás Sándor: Siketek tánca című versét adta elő jelnyelven.

A programunkat egy 10 kérdésből álló kvízjátékkal folytattuk, ahol minden, a játékban részt vevőnek apró, jelképes ajándékkal kedveskedtünk, a legtöbb helyes választ adók pedig plusz jutalmat kaptak.

Kötetlen beszélgetéssel zártuk az idei Siketek Világnapja ünnepségünket. A résztvevők nagyon jól érezték magukat, és már a soron következő előadásról érdeklődtek.

Köszönjük a megyei elnökség és Kosik Mária jelnyelvi tolmács munkáját.

Programunk a SzÉP keretein belül valósult meg.

* Forrás, és további érdekességek Helen Keller életéről: Kitörés egy csöndes világból