2018. június 13-án a SINOSZ Szegedi Helyi Szervezete látogatást szervezett a tavaly felújított csodaszép szegedi zsinagógába. Programunkat Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Fogyatékosügyi támogatási keretének támogatásával valósítottuk meg.

A viharos időjárás sokakat megrémisztett, de szerencsére délutáni városismereti programunkra a nap is kisütött, így teljes pompájában csodálhattuk meg a szegedi zsinagógát az üvegablakokon át beszűrődő fényárban. Európa negyedik legnagyobb zsinagógája 5 építészeti stílus jegyeit viseli: a román, gótikus, bizánci, szecessziós és barokk elemeket a színek harmóniája foglalja kifinomult keretbe. Az üvegablakok képei számos szimbólummal a zsidó hétköznapokat és ünnepeket ábrázolják. Idegenvezetőnk elbeszélése során megismerhettük a szertartás kellékeit és folyamatát, illetve a szegedi zsidóság történetét.

A régi zsinagógát is felkerestük, amit egykor elöntött a szegedi nagy árvíz. Megtudhattuk, hogy eredetileg a padlózata 1,8 méterrel alacsonyabban volt, de a szegedi nagy árvíz pusztítása után nemcsak a várost, hanem a zsinagógát is feltöltötték, ezáltal kisebb belmagassága más arányokat mutat. Jelenleg a MASZK Egyesület szervezésében színházi előadásoknak ad otthont.

Köszönettel tartozunk Tasnádiné Zsike idegenvezetőnk munkájáért, Vörös Krisztina jelnyelvi tolmács közreműködéséért és a MASZK Egyesületnek, hogy lehetővé tették számunkra a régi zsinagóga megtekintését belülről is.

Nagy Éva Mária