A SINOSZ Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete és a Győri Helyi Szervezete közös szervezésében a siketek világnapja alkalmából ünnepi rendezvényt tartottak 2016. szeptember 24-én Győrött. A program első részében a győri Famulus Hotel Budapest termében megemlékezést tartottak a siketek világnapjáról és a hallássérültek győri érdekvédelmi szervezete megalakulásának a 66. évfordulója alkalmából, amelyen 83 fő vett részt.

Horváth Ferenc megyei elnök megnyitója után Jagodics Rezsőné, a SINOSZ Győri Helyi Szervezetének elnöke tartotta az ünnepi beszédet. Bemutatta  a helyi szervezetben végzett munkát, az elért eredményeket. Büszkén említette az elnök asszony a SINOSZ győri helyiségét, amely ma már – a korszerűsítések után – minden igényt kielégítő színvonalú és kiválóan felszerelt. A sikerek mellett megemlítette a hallássérültek problémáit is, amelyek között elsőként a nagyothallókat érintő megoldatlan helyzetre, az ún. rehabilitációs kártya hiányára  helyezte a hangsúlyt, amely nehezíti a hallássérültek elhelyezkedését és munkavállalását. A jövőben a fiatal hallássérültek szervezeti életbe történő nagyobb mértékű bevonását tervezik. Elhangzott az is, hogy Győrött jó kapcsolatokat ápolnak az önkormányzattal, a GYŐRSZOL Zrt.-vel, a városban működő érdekvédelmi szervezetekkel, a jelnyelvi tolmácsszolgálattal és több vállalkozással is.

A rendezvényen részt vettek a “győri SINOSZ” fő támogatóinak képviselői is. Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata képviseletében Takács Tímea képviselő asszony a Szociális, Egészségügyi és Lakásügyi Bizottság nevében mondott köszöntőt. Nyírő Zsolt, a SINOSZ Országos Elnökségének tagja a SINOSZ nevében üdvözölte a megjelenteket és közölte, hogy 2017-ben  ünnepli a SINOSZ jogelődje megalakulásának 110 éves évfordulóját, melynek központi  programjait Budapesten tartják, amelyre várják a megjelenteket is.

A kulturális műsorban színvonalas produkciókkal fellépett Bucsuházy Dóra autista előadó (tánc), Kárász Nóra és Szűcs Ádám (tánc) és Tóth Zoltán, a győri Bartók Béla  Zeneiskola tanulója (ének).

A program második részében állófogadást és baráti találkozót tartottak a SINOSZ győri klubhelyiségében, ahol az ünnepi hangulat minden eleme rendelkezésre állt. Ezúton is köszönetünket fejezzük ki a világnapi rendezvényüket támogató Győri Önkormányzatnak, a Lipóti Pékségnek, a Margaréta Virágüzletnek és másoknak is, akik anyagilag és természetben is hozzájárultak az ünnepi rendezvényünk sikeres lebonyolításához.

Örömteli volt látni, hogy a megyében működő mindegyik helyi szervezet tagjai, továbbá más városok hallássérültjei is – több budapesti, szombathelyi, pápai, sárvári stb. SINOSZ-tag –  személyes részvételével gazdagította ünnepi rendezvényünket. Ezen a napon alkalom adódott a régi barátok, iskolatársak, ismerősök találkozására, és lehetőség nyílt a beszélgetések során a kapcsolatok ápolására is.

Magyar Balázs megyei titkár, Győr