A Szépművészeti Múzeum a SINOSZ-szal együttműködve jelnyelvi tolmácsolással akadálymentesített, interaktív tárlatvezetést tartott 2021. szeptember 23-án.
Ez a nap a jelnyelvek nemzetközi napja, a hónap utolsó vasárnapja pedig a siketek világnapja – a művészeti programra ezért az ünnepi hét alkalmából hívtuk meg a jelnyelvhasználó siket és nagyothalló érdeklődőket.

Beszámolónkat jelnyelven is megnézhetitek:

JELNYELVI VIDEÓ

A KÉZZELFOGHATÓ VALÓSÁG – AZ ITÁLIAI RENESZÁNSZ GYÖNGYSZEMEI kiállításon Deme Edina, a Szépművészeti Múzeum főosztályvezetője, múzeumpedagógus tartott lebilincselően érdekes tárlatvezetést Botos Barbara jelnyelvi tolmács közreműködésével.

A programon 18 fős csoporttal vettünk részt, köztük a budapesti Hallássérültek Tanintézete egyik osztályának siket tanulói is. Ezek a gyerekek életükben először jártak a Szépművészeti Múzeumban, sőt néhányan talán múzeumban sem voltak még soha, ezért felejthetetlen élményt jelentett számukra ez a látogatás!

Külön öröm számunkra, hogy a figyelemfelhívás mellett a Szépművészeti Múzeum célja egy szép hagyomány megteremtése, hogy a hallássérült látogatók számára is egyre több múzeumi program váljon elérhetővé. Ezúton is köszönetet mondunk a megkülönböztetett figyelemért, a kedves gesztusért, és reméljük, hasonló sikerrel folytatódhat ez a együttműködés.

A Szépművészeti Múzeumba egyénileg is érdemes ellátogatni, amelynek gyűjteményei révén az európai képzőművészet minden korszakába, vagy akár az ókori Egyiptom művészetébe is betekintést kapunk.
A SINOSZ tagjai ebbe a múzeumba is díjmentesen léphetnek be, 0 forintos jeggyel nézhetik meg az állandó és az időszaki kiállításokat, személyenként 1 fő kísérőjükkel együtt!

(Fotók: Szépművészeti Múzeum)

További képeinket a Budapesti Siketek Szervezete FOTÓALBUMÁBAN lehet megnézni (fotók: Cséri Viktória).