Unóztak a kecskemétiek

Télen hideg van és hamar besötétedik, ezért – a SINOSZ Kecskeméti Helyi Szervezet elnökségének ötlete alapján – 2017. december 9-én, szombaton UNO bajnokságot rendeztünk a kecskeméti tagok számára.

UNO kártyajáték: az egy olyan játék, amelyben a játék kezdetén minden résztvevő 7 lapot kap az osztótól. Az összes megmaradt kártya egy pakliba kerül, amelyet a játéktér közepére kell helyezni a felső lappal lefelé. A kezdő játékos kiválaszt, majd az asztalra tesz egy lapot a kezében lévő kártyák közül, úgy, hogy passzoljon az előzőleg felfordított kártya színéhez vagy számához. Ezután a következő játékosnak hasonló szempont alapján kell egy lapot választani az ő kártyái közül. Ha a játékos nem tud egy lapot sem letenni az övéi közül, akkor húznia kell egy kártyát a pakliból. Ha egy játékosnak csak egy lapja marad, akkor az UNO szót kell mondania éppen akkor, amikor a kezében tartott utolsó 2 lapjából az egyiket lerakja. Ezzel figyelmezteti a játékostársait, hogy a következő körben ki fog lépni a játékból. Ha ezt elmulasztja, 2 lapot kell húznia a pakliból. Ez csak akkor kötelező, ha valamelyik játékos észrevette a mulasztást.

16 fő jelentkezett a játékra, sorsolással két csoportba (“A” és “B”) osztottuk őket, illetve sorszámos sorsolás szerint ültettük a játékosokat az asztalhoz. Az asztalon a helyeket számokkal jelöltük meg, azért, hogy minden egyes mérkőzésben minden játékos más-más ember mellett ülhessen, előzetesen kapott asztalsorrenddel, tehát nem lehetett végig egymás mellett ülni ugyanazokkal a játékosokkal, hanem változatosan. A játékosok megkapták a 7-7 lapot az osztótól. Aki utolsó lett a kártyapartiban, az kapott egy vonalat a neve mellé. Aki összegyűjtött 3 vonalat, az kieső csoportba került. Egy csoportban 4 továbbjutó és 4 kieső játékos lehetett. Amikor elértük a 4. kiesőt az “A” és “B” csoportból, akkor elkezdődött a döntő.

Az “A” és “B” csoport legjobb 4 játékosai egy asztalhoz ültek, szintén sorszámos sorsolás alapján. Az “A” és “B” csoport kieső játékosai másik asztalhoz kerültek, ők is sorszámsorsolás alapján ültek le. A döntőben már 2 vonallal lehetett veszíteni: aki összegyűjtötte a két vonalat, az kiesett a csoportból; ez addig ment, míg a csoportban csak ketten maradtak, így kerültek ki a játékosok közül a bronz-, ezüst- és aranyérmesek.

A játékosok ésszel és trükkel harcolták végig a napot, elmondásuk szerint ez volt a legjobb bajnokság a sok közül és nagyon várják a következő alkalmat.

Az UNO bajnokság eredményei:

Harmadik helyezést ért el: Varga Anita.

Második helyezést ért el: Ország Jenőné (Zsuzsa).

 Első helyezést ért el: Szőke Ádám.

Gratulálunk a sikerhez és a szép eredményekhez!

Gál Franciska (megyei titkár)