A Veszprém Megyei  Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának két kitűnő munkatársa, Futtató Norbert c. r. alezredes, osztályvezető és Péter Katalin r. alezredes, kiemelt főelőadó jött hozzánk, a SINOSZ Veszprém Megyei Szervezetébe előadást tartani 2016. április 19-én.

Az érdeklődő tagok „A rendőr válaszol” programsorozat első részében tájékoztatást kaptak vagyonvédelmi és az internet veszélyeivel kapcsolatos bűnmegelőzési tanácsokról.

Futtató Norbert kiemelten hangsúlyozta az általános óvintézkedések mindenkori betartását:

  • a lakások, lépcsőházak bejárati ajtaját és a kertkapukat mindig zárjuk be
  • használjunk biztonsági eszközöket, láncot vagy ajtóéket
  • idegent soha ne engedjünk be otthonunkba
  • ne higgyünk a trükkös csalóknak, házalóknak, akik valamilyen mondvacsinált ürüggyel (rosszullét, telefonálni szeretne, tűzifát vagy burgonyát árulnak) a lakásunkba juthatnak, és így könnyedén áldozattá válhatunk
  • a gáz-, víz- és villanyóra-leolvasók mindegyike fényképes igazolvánnyal rendelkezik, amivel igazolnia kell magát, ráadásul az éves ellenőrzések alkalmával nem hozhatnak és nem is fogadhatnak el pénzt
  • ha rendelkezünk bankkártyával, a PIN kódot jegyezzük meg, és ne írjuk fel a kártya mellé
  • bevásárláskor a táskánkat ne hagyjuk őrizetlenül
  • tömegközlekedéskor és a piacon fokozottan figyeljünk értékeinkre!

Péter Katalin az internet veszélyeire hívta fel figyelmünket, hiszen az interneten nem mindenki az, akinek látszik.

A virtuális térben, „számítógép mögé” bújva könnyebb elrejteni a valós énünket, hiszen mindenki olyan profilt ölthet magára, amilyent szeretne. Sajnos a virtuális zaklatás minden negyedik gyermeket érintő probléma. Az elkövetők általában fiatalkorúak, akik SMS-ben, e-mailen, fórum bejegyzésekben ártanak másoknak. Fele-fele arányban fiúk és lányok a bántalmazók, akik egy része jó heccnek tartja, másik részük bosszúból vagy aljas szándékból követi el a zaklatást. Ezen a területen teljes a tudatlanság, pedig a zaklatások kimenetele kiszámíthatatlan.

Mivel a hallássérültek körében is egyre népszerűbb az elektronikai eszközök használata, ezért fokozottan kell figyelni az értékekre és a személyes határvonalak meghúzására. Vásárlásra felhívó, kéretlen levelek özönét zúdítják nap mint nap ránk, ezért csak megbízható helyről és biztonságos webáruházból szabad internetes vásárlást kezdeményezni. A bankok nem leveleznek az ügyfelekkel, így olyan e-mailre, amely személyes adatokat, bankszámlaszámot vagy bankkártyaszámot kér írásban, semmiképp sem szabad válaszolni.

Ha a fenti tanácsokat betartjuk, sok kellemetlenséget elkerülhetünk, vagyontárgyainkat megőrizhetjük és sokat tehetünk a biztonság fenntartásáért, a vagyonmegőrzésünkért.

Köszönjük a tartalmas előadást, és a figyelemfelhívó kiadványokat!

A program a T.É.M.A. projekt keretéből valósult meg.