2017. szeptember 23-án a SINOSZ Országos Elnökségének tagja, Dr. Jámbor Andrea előadást tartott a választási fórumon megjelent Veszprém megyei tagoknak.

Elmondta, hogy az Országos Elnökség döntése alapján szeptember 1. és október 31. között tisztségviselő-választásokat kell tartani minden megyei szervezetben, amire az Alapszabály is kötelez minket.

Mi kell a lecsóba? Ezen a példán keresztül szemléltette az előadónk, hogy vannak fontos alapok, amiket nem lehet kihagyni a lecsó elkészítésekor. Fontos, hogy szükséges bogrács is, amibe mindezeket beletöltjük. A tagok mondtak különböző ételeket: paprika, paradicsom, hagyma, kolbász, só és szalonna. Mindenki a saját ízlésének megfelelően ízesíti: tojás, sárgarépa, virsli, cukor. A bogrács, az alap a SINOSZ Veszprém Megyei Szervezete, az alapanyagok pedig a tisztségviselők, akik fontos szerepet töltenek be a megyei szervezet életében.

A megyei elnökség megyei elnökből és megyei elnökségi tagokból áll. Az országos küldöttek megválasztása is nagyon fontos, hogy a megyét, a megyei szervezetet az országos küldöttközgyűlésen képviselni tudják. Mitől lesz különleges a lecsó? Ezt a tagság is nagyban befolyásolja, fontos, hogy minden tag a lehetőségeihez képest legyen aktív, ez nem azt jelenti, hogy tisztséget kell vállalnia. A legfontosabb, hogy a tagság olyan személyeket válasszon a vezetőjüknek, akik kapocsként és a szervezet motorjaként egyesítik az erőiket az előrejutásunkért, az információtovábbításért, a helyzetünk javításáért. Jó kapcsolatot tartsanak fenn a megyei szervezettel és az országos szövetséggel. Mindig mindenről pontosan precízen értesüljenek, és értesítsék a társaikat is.

Andrea elmagyarázta azt is, hogy mi a különbség a taggyűlés és a küldöttgyűlés között. Taggyűlés olyan megyei szervezetben lehet, ahol nincsen helyi szervezet, mint a SINOSZ Veszprém Megyei Szervezet. A taggyűlésen elfogadják a szervezet éves tervét: programok, rendezvények, kirándulások tervét. Még fontos, hogy évente egyszer össze kell ülniük. Említette a taggyűlés feladatait is: megválasztják a tisztségviselőket és a megyei vagy országos küldötteket. Kiket kell választani? Taggyűlésen – mint Veszprémben – elnököt, elnökségi tagokat és országos küldötteket.

A fórum kérdés-válasz résszel zárult. Érdekes témákról beszélgettünk, a siket gyerekek bilingvális, azaz kétnyelvű oktatásáról, a magyarországi helyzetről.

A másik fontos téma: a tagság összetartása, új kapcsolatok kialakítása, a siketek és nagyothallók egymáshoz közelebb hozása volt a fő téma. Az egyik siket tag elmondta, hogy szerinte a nagyothallónak kell kezdeményeznie a sikettel szemben, a sikeres kommunikáció érdekében. Arra gondoltunk, hogy klubdélutánt tarthatnánk a nagyothalló tagoknak, ismeretátadást azzal kapcsolatban, hogy kell sorstársaikkal sikeresen, elfogadóan beszélgetni, mivel sajnos sokan nem tudják, mire van szüksége egy siket embernek a megfelelő kommunikáció érdekében.

Köszönjük szépen minden résztvevő hozzájárulását a beszélgetéshez az előadás után. Köszönjük Andrea részvételét és Földes Évának a jelnyelvi akadálymentesítést!

Pócza Barbara megyei titkár