A SINOSZ Komárom-Esztergom Megyei Szervezete 2022. november 26-án, szombaton ismét egy tartalmas kirándulást szervezett, ezúttal a Komáromban található Csillagerődbe látogattunk el.

A novemberi borongós, esős idő ellenére sem maradt el a tervezett program. A buszpályaudvaron volt a találkozó, más megyéből is vártunk érdeklődő tagokat. Egyes résztvevők vonattal közlekedtek, mások távolsági busszal utaztak Tatabányától Komáromig, gyönyörűséges, színes őszi tájakon keresztül. Komáromba megérkezve, a buszmegállótól 13 perces sétával értünk el a téglából, kőből épített jellegzetes csillag közepén egy hatalmas látogatóközpont épületéhez.

A bejáratnál a tárlatvezető szeretettel várt bennünket. Ismertette a Csillagerőd jellegzetes épületének történetét, jelnyelvi tolmács közreműködésével.

„Jellegzetes csillag alakját négy, befele nyitott ütegállás adja, melyeknek külső felét kövekkel erősítették meg és kőfallal kötötték össze. Körbe mély vizesárok védte. Az udvaron nyújtott nyolcszögletű erőd-jellegű laktanyaépület található.”* Bővebben az erőd honlapján olvasható a komáromi erődrendszer története: https://erod.hu/about-us/

A Csillagerőd felújítása lehetővé tette a budapesti Szépművészeti Múzeum több mint százéves gipszmásolat-gyűjteményének a bemutatását. Részletes leírás: https://erod.hu/a-csillagerod/

A komáromi kiállítás két nagy egységre osztható. Az egyik rész az erőd belsejében lévő egykori laktanya épülete, melyet 19 kiállítótérré alakítottak át. A lineárisan felfűzött térsorban az antik művészet jelenik meg az archaikus, majd klasszikus görög, hellenisztikus művészet és római szobrászat bemutatásával.

A tárlat másik nagy egysége a belső udvaron felépített nagy méretű csarnok. A csarnokban vannak a monumentális reneszánsz másolatok, köztük Donatello Cattamelata és Andrea del Verrocchio Bartolomeo Colleonni lovas szobrainak öntvényei. Ez utóbbi lovas szobor talapzatának különlegessége, hogy a világon ez az egyetlen másolat az eredetiről.”* Bővebben itt olvasható: https://www.szepmuveszeti.hu/mutargyak/bartolomeo-colleoni-lovas-szobra/

A két és fél órás tárlatvezetés után még egyszer körbesétáltunk. Voltak, akik a kávézóban pihengettek. Valamennyien maradtak a belvárosban sétálni, néhányan egy cukrászdában beszélgettek. Mindenki jól érezte magát az egész napos programon.

Programunk a SINOSZ SzÉP keretén belül valósult meg. Ezúton köszönjük a tagság nevében a lehetőséget.

Írta: Tvarosek Józsefné megyei ügyintéző

*forrás: https://iranykomarom.hu/hu/csillag-erod; https://erod.hu/a-csillagerod/