2017. szeptember 26-án, a nyelvek európai napja alkalmából tartott ünnepi rendezvény keretében lezajlott az első országos, magyar jelnyelvi meseverseny eredményhirdetése. Az esemény helyszíne a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének díszterme volt.Az MTA „NyelvEsély” kutatócsoportja szervezésében, a SINOSZ támogatásával 2017 tavaszán, az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából meghirdetett jelnyelvi meseversenyre 6-16 éves, a magyar jelnyelvet ismerő gyerekek jelentkezhettek. “A verseny a jelnyelv fontosságára és stilisztikai, lexikai gazdagságára kívánta felhívni figyelmet, a gyermekek jelnyelvi kompetenciáját, jelnyelvhasználatát értékelve és bátorítva.”

A két kategóriában nevező versenyzők meséit videófelvételek alapján értékelte a Gyöngyösi Ildikó, Mázló Tímea, Nagyné Kiss Anna, Szőke Mihály és Vincze Tamás tagokból álló zsűri. Íme a helyezettek:

„Varázskéz” kategória

Díjazottak a jelnyelven önállóan előadott mesével nevező gyerekek közül:

I.) Kisiskolás korosztály

  1. Kárpáti ElődMuci, a róka (a linkre kattintva megnézhetitek a mesét)
  2. Kovács Bence – Hamupipőke
  3. Kovács Dóra – A 3 kismalac

II.) Nagyobb gyermek korosztály

  1. Kárpáti Árpád Álmos Ré titkos neve (a linkre kattintva megnézhetitek a mesét)
  2. Mattyasovszky Mikes – Kőleves
  3. György RebekaJátékmackó (a linkre kattintva megnézhetitek a mesét)

„Mesélő évek” kategória

Unoka és nagyszülő közös szereplése – a gyermek a nagyszülője jelnyelvi mesemondásáról készített felvétellel pályázhatott.

Nyertesek: Benczes Istvánné és Pálmai Noémi – Zsémbes Zsófi ébredése

Képek az eseményről: FOTÓALBUM

Gratulálunk a díjazottaknak! Bízunk benne, hogy valóban hagyományt teremtett az első jelnyelvi meseverseny, s a következő években újabb és újabb meséket láthatunk jelnyelvi feldolgozásban!

Készült az MTA Többnyelvűségi Kutatóközpont tudósításai alapján: Az első magyar jelnyelvi meseverseny és MTA TKK Facebook oldala

Az alábbi írást Ózdról, Molnár Lillától kaptuk a jelnyelvi meseversenyről és annak ózdi résztvevőjéről. Fogadjátok szeretettel!

„Varázskéz” jelnyelvi meseverseny – ózdi siker

Gyermekeknek hirdetett pályázatot 2017. év tavaszán az Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézet TKK és az MTA “NyelvEsély” Szakmódszertani Kutatócsoport a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, azaz a SINOSZ támogatásával. Az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából írták ki azt a jelnyelvi meseversenyt, melyen minden 6-16 éves, jelnyelvet ismerő gyermek nevezhetett.

A pályaműveknek két besorolása volt: a „Varázskéz”, melyben a gyermekek jelelhettek és a „Mesélő évek”, amelyben nagyszülők mesélhettek el egy-egy történetet unokájuknak ugyancsak jelnyelven. A beküldött mese lehetett ismert vagy a pályázó által kitalált történet is.

György Rebeka 13 éves ózdi tanuló a nagymamája révén – aki nagyothalló és a SINOSZ Ózdi Helyi Szervezet elnökségének tagja – figyelt fel a versenykiírásra, majd elhatározta, hogy megméretteti magát és benevez a pályázatra.

Az előadott mű Varga Katalin „Játékmackó” című története, melynek további érdekessége, hogy Rebeka 5 évvel ezelőtt ezzel a mesével az Ózdi Kistérség Mesemondási Tanulmányi Versenyén I. helyezést ért el hangzó magyar nyelven.

A produkcióhoz Rebeka segítséget kért Molnár Lillától – aki már 2 éve tanulja a jelnyelvet – és együtt felkészültek az előadásra, valamint elkészítették a mesét digitális formában is, hogy kedvenc történetét jelnyelven előadva Rebeka beküldhesse a pályázatát az MTA felhívására.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2017. szeptember 26-án Budapesten került sor a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetében, ahol mindenki nagy örömére kiderült, hogy Rebeka III. helyezést ért el a 2. korcsoport (12-16 éves korig) versenyében.

A SINOSZ Ózdi Helyi Szervezet minden tagja nagyon büszke ezen elért eredményre, különösen azért, mert egy halló kislánynak volt bátorsága egy nem könnyű nyelven mesét előadni úgy, hogy a siketek is megértsék.

Gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

Kapcsolódó tartalom: A meseverseny meghirdetése honlapunkon