A SINOSZ Soproni Helyi Szervezete szervezésében gyalogos idegenvezetést tartottunk Sopronban 2021. szeptember 21-én, kedden délelőtt.

SINOSZ-tagokkal, érdeklődőkkel, Sógor János idegenvezető kalauzolásával és dr. Neubergerné Repka Margit jelnyelvi tolmács kíséretében sétáltunk a történelmi belvárosban, melyet két óra alatt nem lehet mindent megtekinteni, ezért egymás között egyeztettünk, hogy a szabadban sétát tegyünk és ismerkedjünk meg a Fő téren lévő nevezetességekkel és a várfal történetével. A Tűztoronynál lévő Hűségkapu előtt gyülekeztünk, mely az 1921-es népszavazásnak állít emléket. Majd a Fő tér körül nézelődve történelmi ismereteket kaptunk a Stornó-házról, a Szentháromság-szoborról, a Patika Múzeumról, a Kecske-templomról, a Gambrinus-házról, Lackner-házról, Fabricius-házról, Kossow-házról, Vármegyeházáról.

Sopron főtere a város leglátványosabb tere, mely az 1676-os nagy tűzvész után nyerte el mai képét. A barokk stílusú Fő tér minden épülete ma műemléknek számít. Az épületek elhelyezkedése a 13. század óta változatlan. A római korban itt volt a városközpont (Scarbantia Fórum), itt haladt keresztül a borostyánkőút. A 2010-es felújítások során 4 méteres mélységben itt találtak egy részére. Egy követ mutatott az idegenvezető, mely 12 millió éves, Pannon-tenger nyomán kagylómaradvány látható.

A Fő térről nyílik a Templom utca, a Kolostor utca, az Új utca, a Szent György utca és a Városház utca. Ezekben az utcákban is sétáltunk, átjárókat találtunk. Köztünk sok soproni öregdiák volt, akiknek az elmondása alapján régen minden le volt zárva, ma már nyitva van a várfal körül és lehet kifelé és bemenni, izgalmas séta volt.

A várfalakra épült templom, házak, üzletsorok, raktárak, pincék, lakások is láthatóak, ezekről is mesélt az idegenvezető. Vannak olyan épületek, melyeket nem lehet átépíteni a műemlék védelme, vagy az épület keskenysége miatt. Összevisszaságban is maradt néhány épület. Alsó része raktár vagy üzlet, felette egy vagy több lakás, és a tulajdonviszonyok miatt is nem egyszerű eligazodni rajtuk. Ettől értékes minden épület.

A Várkerületben a maketthez is elmentünk, ahol a történelmi belváros épületeit kicsinyített másukban látjuk, és tapintva is “megnézhető”, vakbarát alkotás. A program hivatalos része az Előkapunál és a Hűségkapunál fejeződött be, az emlékmű szoborcsoportról,  a Zöld-kőről és a Kékfrankosról kérdeztük az idegenvezetőt, aki mesélt a történetükről, a jelentésükről és a legendákról is.

A szabadprogram alatt bementünk a Kecske-templomba és a Szent György-templomba, majd együtt ebédeltünk egy önkiszolgáló étteremben. Mindenki nagyon jól érezte magát a programon. A sok látnivaló miatt nem fért bele az időnkbe minden, ezért megbeszéltük, hogy új programként mindig mást fogunk megnézni Sopronban, legközelebb is találkozunk a hűség városában!

Orbán Evelin megyei ügyintéző