2019. május 21-én Szeged Napja alkalmából nyílt napot tartottak a Városházán, melyen a Városházi séták c. program keretében a SINOSZ Szegedi Helyi Szervezete is részt vett.

Szeged III. Károlytól 1719-ben visszakapott szabad királyi városi rangja megerősítésének 300. évfordulója alkalmából nyitotta meg kapuit Szeged történelmi belvárosában a Széchenyi tér legszebb műemléképülete, az eklektikus, neobarokk stílusú Városháza. A nagy árvízben megrongálódott régebbi városháza épületét 1882-ben Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján építették újjá. Az épület ma Szeged közigazgatási központja, a polgármesteri hivatal otthona. Udvarában nyaranta Városházi esték címmel színházi előadásokat és koncerteket tartanak.

Már nem először látogattuk meg az épületet, az idegenvezetéssel kísért épületbejáráson ezúttal több részletét is megismerhettük. Tóth Eszter turisztikai ügyintéző vezetésével a sajtószobából indulva az udvart, a dísztermet, annak oldalsó kistermeit, a házasságkötő termet, majd a várva várt Sóhajok hídját tekintettük meg. A szegedi Sóhajok hídja a velencei híd mintájára és Ferenc József tiszteletére létesült abból az alkalomból, hogy az uralkodó meglátogatta a szegedi nagy árvíz után újjáépült várost. A mellette lévő Bérpalotában megszálló császár a hídon közvetlenül juthatott át a városházára.

Sok érdekességet hallhattunk az épület történetéről, az udvari falon található kis harang funkciójáról is szó esett: régen ezzel jelezték a képviselő uraknak, hogy az ülések közötti pipaszünetnek vége, ideje folytatni a munkát.

Köszönjük a látogatás lehetőségét, illetve az idegenvezetést Tóth Eszternek, az Önkormányzat munkatársának. Köszönettel tartozunk Vörös Zsolt jelnyelvi tolmács kommunikációs akadálymentesítésben való közreműködéséért a program során.

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

Nagy Éva Mária

AZ ÖSSZES KÉP IDE KATTINTVA LÁTHATÓ, sőt egy kis videós beszámolót is megnézhettek a látogatásunkról:

Szeged Napja – Városháza-látogatás 2019.05.21.

"Szeged Napja alkalmából megnyitották a Városházát, valóban nagyon szép minden. Eddig nem láttam belülről, de most végre eljuthattam ide is. Gyönyörű szép."

Gepostet von SINOSZ Csongrád Megyei Szervezete am Freitag, 7. Juni 2019