A SINOSZ egri szervezete “Faluséták” programsorozatának utolsó állomása Mezőkövesd volt.

2021. október 16-ra elég sűrű sétaprogramot állítottunk össze a 16 résztvevőnek:

  • A Szent László-templomban kezdtük a látnivalók megtekintését, ahol a XVIII. századi barokk római katolikus templom lenyűgöző csodája – a XIV. századi gótikus kápolnával, melyben Takács István mezőkövesdi festő freskói láthatók – fantasztikus élményt nyújtott. Minden életkorra jellemző matyó viselet megfigyelhető volt a kápolna freskóin.
  • A Matyó Múzeum következett, ahol egy tartalmas tárlatvezetéssel visszarepültünk a matyók világába, a matyó nép életébe. Betekintést nyerhettünk a népéletbe a matyó lakodalmas menettől kezdve, az életkoronként változó viseleten keresztül, a parasztházak hagyományos berendezéséig. Hallhattunk pletykákról, hiedelmekről, tévhitekről.
  • A Takács István Gyűjtemény galériája lenyűgöző volt számunkra. Egy olyan tárlatvezetőt kaptunk, aki saját maga is művészként mutatta be az alkotásokat. Olyan átéléssel adta át a festmények, tervek, karcolatok, vázlatok művészi minőségét, hogy nem lehetett nem figyelni rá. Igazán, nagyon köszönjük a jelnyelvi tolmácsunknak, Balázs-Csoma Ildikónak az akadálymentesítést.
  • A Kisjankó Bori Emlékházat választottuk lezárásként a kiállítások, látnivalók sorában. A régi földpadlós parasztházban, Kisjankó Bori népművész szülőházában, egy igazi XX. század eleji parasztházat láthattunk berendezve. Sajnos a Kisjankó Bori utcán lévő különleges parasztházakba (tűzzománc-, mézeskalács-, fazekas-, hímző-, bútorfestő házakba) nem volt már idő benézni.
  • Végül a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőbe indultunk kikapcsolódni fele csapatunkkal. Annyi szép látnivaló és hasznos információ után jólesett a kikapcsolódás. A gyógyfürdő kénes vize a reumás megbetegedések, az ízületi gyulladások és kopások, különböző női betegségek enyhítésére, gyógyítására, valamint sérülések, ortopédiai műtétek utókezelésére alkalmas.

Ez egy tökéletes nap volt. A legszebb időjárás jutott nekünk, a legnyugodtabb sétazáró programra.

Köszönet azoknak, akik rendszeresen részt vettek a Falusétáinkon, és köszönjük Balázs-Csoma Ildikó jelnyelvi tolmácsolását a programokon.

A programokat a SINOSZ SzÉP pályázatából valósítottuk meg. Köszönjük.