A SINOSZ Soproni Helyi Szervezet tagjai 2022. október 18-án, kedden délben Cséry Katalin idegenvezetővel egyórás sétát tettek Sopron külvárosában, a Szent Mihály-templom környékén és a régi temetőben.

A Szent Mihály-templomnál fél 12 előtt gyülekeztünk. Ott kezdődött a programunk. Cséry Katalin idegenvezető bemutatta a környék történetét: a Lövérekről, a Szent Mihály utcai házakról, a Halász utcáról, a kékfrankos legendájáról beszélt. Régen a lakosok a szőlőtermesztéssel és mezőgazdasággal foglalkoztak.

A Szent Mihály-templom 1278-ban, gótikus stílusban épült Sopron legrégebbi városnegyedében, a Szent Mihály-dombon. Neogótikus berendezéseit Stornó Ferenc tervei alapján készítették. Állítólag Mátyás király részt vett a felszentelésén az 1400-as évek elején. A Budavári Mátyás-templom után itt vannak a legjelentősebb alkotások. 48 méter magas tornya van.
A templomkertben és a neogótikus keresztúton sétálva eljutottunk a Szent Jakab-kápolnához is. Ott a kapu feletti, életfát ábrázoló dombormű arról árulkodik, hogy az élet és a halál egymással találkozik. A koporsót ott őrzik a temetés napjáig. A templom melletti Szent Mihály-, régi temető kőfallal van körülvéve, mert már a római korban és a középkorban is temetőként működött, és a falait úgy építették, hogy háború vagy támadás ellen is védelmezzék, tehát lőréseket építettek a kőfalaiba.

A Szent Mihály-temető bejárata előtt az idegenvezetőnk elmondta, hogy a jelent és a jövőt a múltból lehet megismerni, ha a temetőben járunk. Mesélt a híres, soproni születésű személyekről, akik ebben a temetőben nyugszanak: Soproni József zeneszerző, a Machatsek család, a soproni polgári társadalom jelentős alakjai, Liszt Ferenc keresztapja, Flandorffer család (híres városi kereskedő család), Tóth Ágoston honvéd ezredes, Lakatos család, Franziska Schwartz családja, Lámfalussy Sándor erdőmérnök-egyetemi tanár stb.
Megmutatta azt a sírt, amelyet a sírmentő mozgalomnak sikerült megtalálnia: a Caesar-ház tulajdonosa családjának sírját. Olyan sírokat is mutatott, amelyekben a színes üvegből készült, „örök lakásnak”számító kis házikó formába az urnát helyezték el.
Tagjaink felfedezték a soproni siketiskola volt igazgatójának és feleségének végső nyughelyét is: Szakály Ernő és Szakály Ernőné Klári néni gyógypedagógiai tanárok voltak. Az idegenvezetőnek bemutattuk, mert ő nem ismerte őket, de megjegyezte, mivel a temetőben is szokott idegenvezetéssel foglalkozni.

Elmondta nekünk, hogy nemsokára kezdődik a mindenszentek ünnepe és a halottak napja, ilyenkor, az ünnep előtt egy-két héttel sírgondozásra, sírmentésre mennek a mozgalom képviselői is. Nemcsak a szeretett halottak hozzátartozói tisztítják meg a sírokat.

Az egész séta alatt Hajduk Szilvia jelnyelvi tolmács infokommunikációs akadálymentesítést végzett a hallássérült résztvevőknek, amit ezúton köszönünk neki.

A szép időben továbbmentünk a belváros felé, ahol egy szerény önkiszolgáló étteremben a kiválasztott menüt elfogyasztottuk. Mindenki jól érezte magát.

A program a SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.