A SINOSZ Szegedi Helyi Szervezete 2021. augusztus 24-én igazán egyedi programra várta a vonatok iránt érdeklődőket. A MÁV Rail Tours szervezésében bepillanthattunk a vonatközlekedés kulisszái mögé, összehasonlíthattuk a múltat a jelennel, olyan helyszínekre juthattunk be, melyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt.

A program két különböző helyszínen zajlott, melyek között az utazás kisbusszal történt. Az idegenvezető, illetve helyi vasúti szakemberek szakavatott magyarázatait hallgatva egy különleges világba pillanthattunk be.

A programot Hódi Nóra idegenvezetésével a szegedi Nagyállomás gyönyörűen felújított épületének megismerésével kezdtük, ahol beléphettünk a Szegedi Forgalomirányítási Központba és megismerhettük a mai vasúti közlekedésben alkalmazott vonatkövető és forgalomirányítási rendszereket.

Felfedező utunkat a Szeged-Rendező pályaudvaron folytattuk, ahol rögtön össze is hasonlíthattuk a különböző forgalomirányítási rendszereket. A helyszín sajátosságai miatt csoportunk tagjai láthatósági mellényt kaptak. Az irányítás mellett itt igazi különleges élmény várt ránk: testközelből szemlélhettük a különböző mozdonyokat, köztük egy ritkaságot, egy gőzöst, sőt beléphettünk a szerelőműhelyekbe is, ahol a gépek részletei is föltárultak a szemünk előtt. Tettünk egy kört a fordítókorongon, melyen a mozdonyokat fordítják meg, láthattunk régi kézi váltós matuzsálemet, és még számtalan érdekességet.

Programunk a SINOSZ SzÉP keretében valósult meg. A közreműködésért köszönetet mondunk Hódi Nóra idegenvezetőnknek a vasúttörténeti ismeretekért, illetve Vörös Krisztina jelnyelvi tolmácsnak a kommunikációs akadálymentesítésért.

Köszönettel tartozunk a MÁV Rail Tours munkatársainak, közreműködő vasúti dolgozóinak is, akik beavattak minket munkájuk titkaiba.

IDE KATTINTVA ÖSSZES FÉNYKÉPÜNK LÁTHATÓ