A SINOSZ Tolna Megyei Szervezetét 2018. február 9-én, a klubnapon, meglátogatták a Bogyiszlói Általános Iskola tanulói.

A látogatás gondolata Gergely Júlia tanárképző főiskolai hallgatónak jutott eszébe, aki éppen az iskolában tölti a gyakorlati idejét. Telefonos beszélgetésünkkor elmondta, hogy már jártak a Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesületénél és szeretnének elmenni a Kék Madár Alapítvány Ízlelő, a Családbarát Éttermébe is. A látogatások fő célja, hogy a gyerekek találkozzanak “sérült” emberekkel, de ne a megszokott érzékenyítő óra keretében, hanem ismerjék meg a szervezeteket “belülről” is. Az egyesületek tagjai legyenek a megszokott környezetükben, a gyerekek legyenek kimozdítva a komfortzónájukból. Így megfordul a helyzet, aki otthon van, az egy kicsit magabiztosabb, a vendég pedig észrevesz mindent, ami számára szokatlan, vagy  éppen az “otthon is így van”-t.

Az első 1-2 percben a gyerekek bizony riadtak voltak kissé, hiszen korábban nemigen találkoztak siket emberekkel. “Feszültségoldásul” kaptak egy mesekönyvet, ami egy hallássérült kisfiúról szól, mellé egy kis süteményt és teát. Míg fogyott a süti, addig Zsuzsa néni mesélt a tolmácsszolgálat munkájáról, fontosságáról, mesélt a tolmácsok feladatairól, valamint elmesélte azt is, hogy miért is van ilyen sok serleg a szervezetben.  Erzsi néni mesélt a szervezet működéséről, arról, hogy mi egy titkár teendője. Anikó néni pedig addig, míg nem találták meg a közös nyelvet a gyerekek a tagokkal, segítette a kommunikációt.

Jankó Péter elnökségi tagunk mesélt a gyerekkoráról, munkájáról, feladatairól. Mire ezeket a történeteket a gyerekek végighallgatták, addigra fogyott a süti és szép lassan oldódott a feszültség is. A horgászatnál már megtalálták a közös nyelvet  Pista bácsival. Már nem is kellett tolmács sem, hiszen az “ekkorát fogtam”, és “így, és így történt”-eket a “szakmabéli” bármilyen nyelven megérti.

Dávid Józsefné titkár